joi, 28 august 2014

România în Uniunea Bancară, cu sau fără euro?

Încă sunt specialişti care argumentează atât pro cât şi contra, aderarea României la zona euro, într-un moment în care se traversează “una dintre cele mai adânci reforme - crearea Uniunii Bancare în ţările din zona euro”. Întrebarea este însă, nu dacă, ci când va trece România la moneda unică europeană?

Într-un recent articol publicat de Ziarul Financiar este explicat acest context. Începând din noiembrie 2014, Banca Centrală Europeană va supraveghea în mod direct cele 6.000 de bănci din zona euro, propunere care a apărut în 2012, iar paşii următori presupun mecanisme prin care băncile îşi vor finanţa un fond unic suficient de bine capitalizat care să intervină în caz de pericol. “Acest Fond Unic de Rezoluţie, care va putea şi ridica bani de pe pieţele de capital, va interveni în caz de nevoie pentru a injecta capital şi pentru a prelua administrarea băncilor în dificultate. Fondul va fi finanţat din contribuţiile băncilor”.

După părerea Guvernatorului Băncii Naţionale, este dezirabil ca România să se alăture Uniunii Bancare, înainte de adoptarea euro, însă acelaşi material prezintă şi argumentele contra ale scepticilor polonezi pe această temă.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: