luni, 4 august 2014

Naveta eurodeputaţilor şi interesele naţionale


Aproximativ 114 milioane sunt cheltuiți în fiecare an pentru a muta lunar Parlamentul European între Bruxelles și Strasbourg, conform unei noi evaluări realizate de către Curtea Europeană de Conturi.  Între timp, Luxemburg adaposteşte birourile administrative ale Parlamentului.

Raportul Curții de Conturi a arătat că doar prin trecerea tuturor angajaților de la Luxemburg la Bruxelles, s-ar economisi 80 de milioane de în următorii 50 de ani. Apoi, mult-discutata relocare a şedinţelor de la Strasbourg la Bruxelles ar reduce costurile chiar mai mult, salvându-se o importantă sumă, estimată la 2,5 miliarde în următoarele 5 decenii.

Dezbaterea asupra comasării birourilor Parlamentului a fost lansată de ani de zile, dar acum, susţinătorii consideră că având la dispoziţie argumentele cantitative, şansele de reuşită sunt mult mai mari. În acelaşi timp, suma economisită este considerabilă pentru controlul bugetar, sublinia președintele Comisiei Parlamentului European.

Este important a sublinia faptul Strasbourg și Bruxelles sunt locaţiile Parlamentului European prevăzute în tratatele UE, şi doar Consiliul de Miniștri poate schimba acest lucru, în unanimitate. Dar Consiliul de Miniștri nu este uşor de convins, ţinând cont de poziția Franței. Dar, nici interesele Germaniei nu sunt de trecut cu vederea.

Europarlamentarul Elmar Brok, din cadrul Partidul Popular European, sublinia legat de sediul de la Strasbourg, că „factorul economic este la fel de important ca și statutul de țară în cadrul UE”. Brok, care timp de 34 de ani a făcut naveta ca deputat în Parlamentul European, sprijină în mod fundamental renunțarea la Strasbourg ca al doilea sediu al Parlamentului.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: