miercuri, 20 august 2014

UE: “Şomer”, pe banii părinţilor

Un recent studiu Eurofound asociază transferul rapid de la şcolarizare spre câmpul muncii cu un nivel scăzut al şomajului în rândul tinerilor. Eurostat precizează că nordicii, austriecii şi germanii, marii adepţi ai educaţiei duale şi a practicii, înregistrează cea mai bună integrare a absolvenţilor, în timp ce esticii şi ţările mediteraneene se află la polul opus.

În ultimele dintre cazuri, fenomenul este de asemenea pus pe seama faptului că tinerii părăsesc mult prea târziu casa părinţilor, fiind foarte dependenţi de aceştia.

“România se remarcă, în studiul Eurofound, printr-o serie de particularităţi, precum:
- cea mai mică rată de contracte temporare, la tinerii de 15-29 de ani, la nivelul UE (5,8%) - (datele folosite fiind din anul 2012).
- Vârsta la care 50% dintre bărbaţi părăsesc casa părintească este de 30,2 ani, una din cele mai ridicate din UE (în linie cu Malta şi Slovacia), pe când cea medie a femeilor este de 25,4 ani ; în schimb vârsta la care aceştia devin părinţi este în linie cu ţările UE, chiar mai scăzută decât în majoritatea acestora, adică 31,8 ani la bărbaţi şi 28,8 ani la femei.
- România înregistrează unul dintre cele mai reduse procente din punct de vedere al tinerilor care combină şcoala cu munca, (indiferent de nivelul de educaţie): mai puţin de 10%. Oricum, procentul este în linie cu alte ţări precum Cehia, Grecia, Ungaria, Italia, Slovacia. Ţările nordice înregistrează cele mai ridicate procente la acest capitol.
- În schimb, aceleaşi ţări cu număr redus de studenţi care lucrează înregistrează cel mai mare număr de ore efectiv lucrate. România se află pe primul loc la numărul de ore muncite de aceşti tineri.
- România este pe ultimele locuri din punct de vedere al procentului de tineri care îşi găsesc un loc de muncă în decurs de un an de la finalizarea studiilor: 51,6%, comparativ cu 66% - media europeană, pentru date disponibile în anul 2011”, scria EurActiv.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: