duminică, 3 august 2014

Instrumente financiare în avantajul diasporei


În 2013, emigranții din țările în curs de dezvoltare au trimis acasă în jur de 404 miliarde dolari, asta cu excepția vastelor fluxuri neînregistrate, sumele care sunt trimise prin canale informale.

În contextul în care există mai mult de 230 de milioane de migranți internaționali în întreaga lume, mai mult decât populația celei de-a cincilea cel mai populat stat din lume, Brazilia, ar putea fi create noi instrumente financiare pentru "diaspora". Se fac propuneri pentru noi reglementări privind remitențele, pentru relaxarea transferurilor. Ar trebui să fie, de asemenea, eliminate costurile prin parteneriate exclusive între sistemele poștale naționale și companii de transfer de bani.

Sumele câştigate de diaspora sunt un sprijin pentru ţările sărace, mai ales că remitențele ajung primele în perioade de dificultăți economice și în urma dezastrelor naturale. Criza financiară din ultimii ani a răsturnat graficul remitenţelor diasporei româneşti, însă contribuţia financiară venită din exterior este încă semnificativă.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: