luni, 25 iunie 2012

Despre cum au uitat românii să lupte


Citând The Economist, un material Jurnalul, aminteşte românilor că “Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă", asta apropo de absorbţia fondurilor europene, deşi din păcate, acesta nu este singurul capitol la care proverbul îşi găseşte aplicabilitatea pe plaiurile mioritice. Autorii materialului sunt de părere că regimul comunist i-a învăţat pe români să aştepte din partea autorităţilor obţinerea cu uşurinţă a locuinţelor şi a locurilor de muncă – un aspect foarte interesant, şi bine reliefat.  

Motivele pentru care România ratează sumele alocate de UE pentru redresare şi pentru a ajunge din urmă celelalte state comunitare sunt, conform analiştilor, corupţia, lipsa de motivare şi informare, capacitatea administrativă neadecvată şi proasta înţelegere a modului de funcţionare a instituţiilor europene.

Termenul final pentru obţinerea acestor fonduri este anul viitor, iar pe ultima sută de metrii, jurnaliştii publicaţiei englezeşti sunt optimişti că noul premier român, s-ar putea orienta în direcţia corectă pentru susţinerea acestor demersuri.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: