vineri, 1 iunie 2012

Premierul şi Diaspora


Este pentru prima dată când un premier român doreşte cu adevărat să implice Diaspora în dezvoltarea României. Prin mesajul trimis nouă, celor care am organizat dezbaterea din incinta Parlamantului European din Bruxelles, Victor Ponta sublinia că “În România avem nevoie de o dezbatere politică reală despre potenţialul Diasporei româneşti şi ce implică aceasta atât la nivel economic, cât mai ales la nivelul de resurse umane. În acest sens dilema integrării expertizei românilor din Diaspora în noua Guvernare este prezentă”.

În februarie 2008 s-a lansat la Bruxelles un concept inovator în politica românească, acela de racordare politică a Diasporei prin infiinţarea filialelor partidelor politice româneşti în afara României. Succesele acestui proiect prind viaţă. Românii din Diaspora pot acum să se implice în mod real în politica românească şi în cea a ţării de adopţie. Mulţi dintre ei sunt acum candidaţi la alegerile din ţările de adopţie. Nu trebuie să ne oprim aici, avem nevoie să dezvoltăm împreună oferte reale pentru ca cei plecaţi să se reîntoarcă şi să contribuie la Guvernarea României.

În noiembrie 2011 am fost rugaţi de liderul PSD să găsim forme concrete, de ce nu propuneri de programe guvernamentale, prin care să realizăm punţi de legătură între românii din Diaspora şi Guvernare. Iar proiectul demarat cu colegii din Londra este pe acest palier.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: