joi, 25 iulie 2013

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar – “Croaţia – impact economic asupra UE?”

Scriam recent pentru Ziarul Financiar un material în care am încercat să ilustrez cam ce presupune aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană, ce implicaţii economice rezultã.

Redau în continuare materialul integral:

...............

A trecut aproape o lună de când Croaţia a devenit a 28-a membră a Uniunii Europene, cu drepturi depline. Impactul aderării Croaţiei e mai mult sentimental pentru UE, este un eveniment simbolic, practic este vorba de al doilea stat din fosta Iugoslavie care aderă la Uniunea Europeană, după Slovenia în 2004. Croaţia este de asemenea un punct central în stabilitatea Balcanilor de Vest. Uniunea Europeană încearcă acum să transmită un mesaj general, acela că procesul de extindere a UE este ceva real, palpabil.

Croaţia e o ţară mică dacă ne referim la întregul UE, cu populaţia de sub 1% din populaţia europeană. Din punct de vedere al reprezentării în instituţiile europene, Croaţia are acum 12 deputaţi europeni, comparativ cu România care are 33.

Noul stat membru are însă de înfruntat o serie de provocări, de la problemele economice, până la cele care decurg din faptul că va trebui să protejeze cea mai lungă frontieră externă a UE. Economia Croaţiei se bazează în principal pe industria uşoară, fiind un important producător de vinuri, şi pe servicii, turismul reprezentând pentru ţară o sursă importantă de venituri. La acest capitol, intraducerea vizei pentru turiştii ruşi şi turci e posibil să afecteze veniturile.

Sectorul industrial este dominat de construcţii de nave, un mare procent fiind exportat, prelucrarea produselor alimentare şi industria chimică, în timp ce agricultura reprezintă abia 6% din producţia economică totală. Sectorul economic a fost puternic influenţat şi în cazul Croaţiei de criza mondială. Conform The Economist, cu toate acestea, Croaţia intră în UE mult mai pregătită decât au fost în 2007 Bulgaria şi România.

Portofoliu în cadrul Comisiei Europene

Existau iniţial speculaţii pentru alocarea portofoliului turismul noului comisar din partea Croaţiei, însă aceasta deţine începând din 1 iulie 2013, Portofoliul Protecţiei Consumatorului. După ce Barroso a oferit acest portofoliu lui Neven Mimica, atribiţiile comisarului însărcinat cu politica europeană de Sănătate şi Protecţia Consumatorilor deţinut de maltezul, Tonio Borg, vor fi împărţite în două. Mimica este economist de profesie, un specialist de încredere, pe care l-am cunoscut personal încă din 2002 in mediul Bruxelles-ului european.

Poziţionarea în cadrul UE

Există voci care contestă aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană, considerând că o economie cu probleme atrage în continuare probleme întregii Uniuni Europene.

Companiile croate, intrate pe piaţa unică, pe lângă oportunităţile şi beneficiile pe care le vor avea la dispoziţie, trebuie să înfrunte o concurenţă mult mai acerbă. Până în prezent, Croaţia avea relaţii de export cu alte state europene, dependentă fiind în special de Italia, afectată la rândul ei de criză.

Ca soluţii, specialiştii sugerează insistarea pe măsurile pentru încurajarea exporturilor, pentru a evita riscul ca economia Croaţiei să fie bazată pe un singur sector, cel al turismului. Acesta este în prezent cel mai mare “angajator” al ţării. Guvernul croat ar vrea să investească majoritatea fondurilor pentru crearea infrastructurii feroviare, ameninţată de companiile concurente, în special cele germane.

Şomajul afectează aproape 21 % din populaţia ţării, una din cifrele cele mai mari din cadrul Uniunii Europene. În ceea ce priveşte salariul mediu lunar, Croaţia este înainte de 9 state membre ale UE (Republica Cehă, Estonia, Slovacia, Letonia, Polonia, Ungaria, Lituania, România şi Bulgaria).

Zagrebul speră ca aderarea la UE să atragă investitori, totodată sprijinul financiar european pentru dezvoltare va fi important. Deşi, Croaţia va fi nevoită să îşi alinieze întreaga economie la regulile jocului european. Se fac declaraţii că s-ar putea ca, Croaţia să ajungă “viitoarea Grecie”. Este important însă cum vor reuşi să gestioneze statutul de stat membru. Am auzit asta şi despre Portugalia, Belgia sau Franţa acum un an-doi, dar la fel de bine am asistat şi la spectaculoasa reprezentaţie a Polonie, ca dovadă a unei bune strategii.

Croaţia mai are de lucrat şi la capitole despre care tot auzim, precum birocraţia şi corupţia. Cu toate acestea, liderii croaţi speră adoptarea monedei “euro” cât mai curând, “în patru-cinci ani”, când problemele cauzate de criza financiară se vor fi ameliorat.

“Aderarea la Uniunea Europeană nu va rezolva toate problemele Croaţiei, dar ţările care s-au alăturat UE înaintea sa au progresat pe plan politic, social şi în ceea ce priveşte reformele, iar acest lucru s-a întâmplat şi în Croaţia de când aceasta şi-a depus candidatura” după cum preciza preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso puţin înainte de data aderării.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: