miercuri, 3 iulie 2013

Cu delegaţia Românie la Comitetul Regiunilor – despre regionalizare

Pe 2 iulie 2013, am avut marea onoare sã fac parte din delegaţia României care l-a însoţit pe ministrul Liviu Dragnea la prezentarea despre regionalizarea României de la Comitetul Regiunilor.

Vicepremierul Liviu Dragnea le-a prezentat foştilor colegi din Comitetul Regiunilor, la invitaţia preşedintelui acestui for, Ramón Luis Valcárcel Siso, conceptele de regionalizare şi descentralizare a României, prilej cu care a avut ˝o discuţie foarte sinceră, foarte directă, foarte aplicată, cu oameni care au expertiză înaltă în ceea ce priveşte administraţia locală şi publică în general din Europa˝.

Ministrul român a primit mai multe invitaţii de a vizita regiuni din Europa şi susţine că intenţionează să dea curs unora dintre ele, în special din Polonia, cu care România va dezvolta o relaţie strânsă de cooperare în domeniu.

Mã bucur foarte mult cã actualul Guvern considerã ca prioritate maximã procesul de regionalizare a României. Într-o economie deschisã, coagulatã fie în urma globalizãrii, fie a integrãrii europene, regiunile depind de piaţa globalã şi europeanã, de investiţii, pieţe de desfacere, capital şi resurse. Acest nou sistem administrativ pe care România îl propune trebuie sã fie sustenabil pentru urmãtorii 20 de ani, poate chiar mai mult.

În prezent, la Bruxelles, reprezentanţele regiunilor din statele membre (toate provinciile italiene, landurile germane, regiunile slovace, etc.) desfăşoară o intensă activitate de lobby, se ocupă de managementul proiectelor europene sau de comunicarea externă.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: