miercuri, 3 iulie 2013

Dan LUCA – interviu în Făclia - “Trebuie consolidată fibra europeană a României”

Cu ocazia recentul interviu pe care l-am acordat ziarului clujean Făclia am subliniat din nou importanţa prezenţei româneşti la Bruxelles, pentru susţinerea intereselor naţionale, pentru o Românie mai activă în spaţiul comunitar.

Găsiţi mai jos materialul integral:

...............

Făclia: Sînteţi de 16 ani la Bruxelles. Ce înseamnă Bruxelles-ul pentru dumneavoastră?
Dan LUCA: Am ajuns în anul 1997 la Bruxelles, pe o nişă nonguvernamentală, am fost primul român ales într-o structură a Asociaţiei Studenţilor Europeni de la Bruxelles, un Birou Executiv format din nouă persoane, în care practic coordonam activitatea celor 250 de centre universitare din 42 de ţări din Europa. A fost o experienţă unică, între 1997 şi 1999, prin care am fost implicat în foarte multe proiecte la nivel european, întîlnindu-mă cu mulţi prim-miniştri, preşedinţi, regi, regine, făcînd lobby pentru studenţii europeni şi pentru tineret, în general. De atunci îmi defăşor activitatea în Bruxelles-ul european, în prezent fiind directorul general al unei firme de consultanţă pe care am înfiinţat-o în 2004, o companie axată pe servicii de comunicare europeană. Bruxelles-ul a devenit treptat casa mea, însă, România e ţara mea!

Făclia: Apropo de asta, aveţi relaţii profesionale şi mai puţin formale cu românii din capitala belgiană. Ce înseamnă pentru aceştia Bruxelles-ul? Cum pot ei să contribuie la dezvoltarea relaţiei României cu UE?
Dan LUCA: Românilor din Bruxelles le pasă de ţara noastră, chiar mai mult decît credem. Ne interesează ce imagine are România, oriunde ne-am afla. Nu sîntem indiferenţi la criticile adresate nouă, românilor, şi urmărim cu mare interes performanţele liderilor aleşi pentru a conduce destinele plaiurilor mioritice. Suntem în Uniunea Europeană şi parcă simţim că nu este suficient, se pare că ne scapă ceva şi „poza” nu iese perfect. Şi asta e mare păcat.

Făclia: Noi ca români, sîntem persecutaţi, în raport cu cetăţenii europeni din restul statelor membre?
Dan LUCA: Este o interpretare greşită, acea că Uniunea Europeană ar fi un “Bau-Bau” care nu ne lasă să producem şi să consumăm mici, să tăiem porcul de Crăciun. Un dosar de proiect de lege se dezbate în medie 4 ani, noi avem posibilitatea de a interveni şi a ne susţine interesele naţionale, atît prin activităţi de lobby, precum şi prin acţiunile europarlamentarilor români. Să vă dau un exemplu din studenţie: e ca şi cum te-ai duce numai la examene, fără să mergi la seminare şi la cursuri. Bineînţeles că vei fi surprins de subiectele abordate, deci trebuie o abordare sustenabilă, trebuie să abordezi foarte serios fiecare punct. Noi trebuie să ne întărim capacitatea de a acţiona în Uniunea Europeană, să devenim eficienţi. Iar ca să ai o opinie, trebuie să fii informat, trebuie să ştii pe cine reprezinţi şi care e mandatul de acţiune. Avem o problemă în a crea această fibră europeană funcţională la nivelul sistemului românesc.

Făclia: Suntem în febra dinaintea alegerilor europene, programate pentru 2014. Ce e de făcut pentru următorul an?
Dan Luca: Deşi voinţă politică există, problema este expertiza tehnică. Şi trebuie să înţelegem că nu se poate face totul doar cu voinţă politică, aşa cum nu se poate face totul numai cu expertiză tehnică. Acestea două trebuie să fie complementare. Iar în anul următor trebuie să apară o dezbatere asupra rolului Uniunii Europene şi, pentru că vin alegerile europarlamentare, trebuie să identificăm cine poate să fie eficient în acest sistem. Iar mie nu-mi place mesajul dublu. Dacă vorbeşti una în Parlamentul European, nu mai vii apoi pe sticla televizorului în ţara ta şi spui complet un alt mesaj, îndreptat împotriva sistemului european şi chiar al Parlamentului European. Alegerile europene din mai 2014 sînt un bun prilej în a lansa o dezbatere plină de conţinut, atît în România, cît şi în celelalte ţări europene, despre ce fel de Europă dorim să avem.

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: