sâmbătă, 30 iunie 2012

Elena PODARIU – “Înţelege Europa!”


La 5 ani de existenţă, blogul “Casei Europei” grupează peste 1.000 de mesaje postate. Pentru a marca această dublă aniversare şi pentru a da mai multă informaţie celor peste 60.000 de cititori, doresc să dau vizibilitate unor idei formulate de experţii în domeniul afacerilor europene din Bruxelles. Concret, am invitat o serie de prieteni în a scrie scurte articole pe tema “UE. România. Evoluţie”. Menţionez că materialele se publică sub semnătura autorilor.

---

Iată că blogul "Casa Europei" se apropie de o dublă sărbătorire: 1.000 de mesaje postate şi 5 ani de existenţă. Nimic mai potrivit cu această ocazie decât urări de ani mulţi înainte şi cât mai multe mesaje postate. Pentru mine, aniversarea coincide frumos şi cu cei 5 ani de când mă aflu la Bruxelles.

Dan a făcut deja o sinteză a tematicilor şi articolelor din ultimii ani. Mi-a plăcut un articol din 2009: Voluntariatul în România. Mi-a adus aminte de evoluţia mea şi de perioada de studenţie la Cluj-Napoca. Am făcut voluntariat în timpul facultătii şi atunci am descoperit că foarte multe proiecte pot fi realizate cu un buget foarte mic sau chiar fără buget. În schimb ai nevoie de o idee bună, o mână de oameni implicaţi şi de multă perseverenţă. Odată ce ai învăţat reţeta, poate fi aplicată în orice domeniu. Dintre proiectele în care am fost implicată şi care mi-au rămas foarte dragi ar fi "Înţelege Europa" şi "Un Moş Crăciun pentru fiecare". În 2004, de Ziua Europei, am depus eforturi destul de mari să decupăm câteva mii de steluţe cu care am decorat centrul Clujul. Eram cinci oameni.

Pentru "Înţelege Europa" ne-am organizat în echipe de câte două persoane şi, după câteva săptămâni de pregătire şi studiu intens am luat la rând liceele din Cluj ca să le prezentăm liceenilor Ideea Europeană. Ne-am gândit apoi că am putea face asta în fiecare din oraşele de unde veneam. Decanul ne-a ajutat atunci cu microbuzul facultătii ca să ne punem în aplicare proiectul. Şi povestea de succes continuă!

Elena Podariu

Un comentariu:

Anonim spunea...

Care poveste dce succes stimata doamna,
Ai impresia ca experimentul UE a fost unul De succes pentru majoritatea de 80% dintre romani care traiesc azi in cele mai umile conditii, neavand industrie, agricultura meserii , banci, ..... romanesti ci lucrand de voie de nevoie pentru straini, atat in tara ( pe bani de nimic, mai ales in societati de tip lohn) sau in strainatate ( asta in cazul fericit)
Care poveste de succes, poate doar de succes personal caci daca deschizi ochii si vezi ce se intampla in familiile romanesti , pustiite de masurile UE + obolul politicienilor romani, te apuca jalea
E jale, scumpa doamna, nu poveste de succes , e jale si va fi si mai rau................... ma tot gandesc de unde aveti tupeu sa scrieti asa ceva !!!!