joi, 24 aprilie 2014

Dan LUCA – articol în Calea Europeană despre Registrul Transparenţei Lobby-ului la Bruxelles

Dezbaterile legate de Registrul Transparenţei lobby-ului la Bruxelles a revenit în atenţia celor implicaţi, cu paşi din ce în ce mai concreţi spre obligativitatea înregistrării grupurilor de interese.

Despre acest subiect scriam în cel mai recent articol pe care l-am pregătit pentru Calea Europeană:

...............

Bruxelles este estimat a fi cel de-al doilea mare oraș din lume ca număr al grupurilor de interese, după Washington, cu toate că definiţiile de lobby pot varia în cele două continente.

Uniunea Europeanã caută modalităţi de a încuraja implicarea părţilor interesate – ONG-uri, societatea civilă și reprezentanţii mediului de afaceri – în procesul de luare de decizie, concomitent cu eforturi de creștere a transparenţei. Reglementarea relaţiei instituţiilor Uniunii Europene cu reprezentanţii grupurilor de interese vizează transparenţa actului de guvernarea şi instrumente de reglementare. Din iunie 2011, avem Comisia Europeană şi Parlamentul European convenind asupra procedurii de unificare a Registrului Transparenţei. De asemenea Consiliul e mai mult favorabil acum în a se alătura celor două instituţii în procedură. Totodată, Parlamentul European a stabilit, în 2012, un nou cod de conduită pentru deputaţii europeni pentru care au fost adoptate măsuri de punere în aplicare în aprilie 2013. Acestea clarificau și stabileau în detaliu dispoziţiile privind acceptarea de cadouri și invitaţii oferite deputaţilor europeni de către părţi terţe.

La nivel european au existat diverse dezbateri legate de propunerile ca grupurile de interese care încearcă să influenţeze factorii de decizie din UE să divulge detalii cu privire la buget și metodele lor de a acţiona. Registrul UE de transparenţa face parte din seria de inovaţii menite să consolideze transparenţa și deschiderea în elaborarea politicilor europene. Recent, Parlamentul European a aprobat reguli mai stricte și a solicitat Comisiei să facă registrul de lobby al UE obligatoriu până în anul 2017.

Cu o majoritate covârșitoare de 646 din 667 de voturi exprimate, Parlamentul European a aprobat recent noi măsuri care vor face viaţa mai dificilă pentru reprezentanţii grupurilor de interese care nu sunt înregistrate în registrul UE de transparenţă. Parlamentul va implementa un nou set de reguli, în scopul de a încuraja grupurilor de interese să se înscrie în Registru. Aşa cum s-a propus în repetate rânduri, acestea includ restricţionarea accesului la clădirile Parlamentului pentru organizaţiile non-înregistrate, precum şi facilitarea accesului la informaţie pentru lobby-iștii înregistraţi, permiţându-le să participle la evenimentele organizate în Parlament mult mai ușor și de asemenea să aibă acces la audierile publice.

Atât reprezentanţi ai Parlamentului, cât și din partea grupurile de interese au solicitat în mod repetat ca Registrul de transparenţă sa devina obligatoriu, dar această măsură necesită acordul statelor membre. Deși Comisia Europeană a evitat problema în ultimele luni, deputaţii europeni solicită acum Comisiei să pregătească o propunere până la sfârșitul anului 2016, ceea ce ar face înregistrarea obligatorie pentru grupurile de interese cu sediul la Bruxelles.

Propunerea Comisiei Europene va cere statelor membre să sprijine în unanimitate, un astfel de registru, pe baza articolului 352 din Tratatul UE. Dacă statele membre UE se dovedesc a fi de acord, Registrul ar putea deveni obligatoriu până în 2017. În schimb, dacă nu, o revizuire completă a acestuia este prevăzută în 2017.

Vicepreședintele Parlamentului European responsabil pentru procesul de revizuire, Rainer Wieland, declara că dacă se doreşte mai mult control, bazat nu doar pe plângeri sau cazurile semnalate de outsideri, e nevoie de mai multe resurse.

Deşi încă neobligatoriu, Registrul a crescut considerabil, intrat în vigoare în iunie 2011, până în prezent s-a bucurat de aproximativ 6.000 de intrări, ceea ce reprezintă o valoare estimata de 75% din reprezentanţii mediului de afaceri de la Bruxelles şi 60% din ONG-uri.

O serie de organizații sunt implicate în promovarea transparenței în lobby-ul european:

·         Asociația Europeană a Consultanţilor în Afaceri Publice (EPACA), organizaţia reprezintă firmele de consultanţă care derulează activităţi de lobby la instituțiile UE, a pus în aplicare un “cod de conduită EPACA” la care mai multe firme cu sediul la Bruxelles s-au înscris.

·   Un alt cod de conduită a fost înființat de către Societatea Profesioniștilor în Afaceri Europene (SEAP). SEAP se bazează pe calitatea de membru individual (de consultanță, asociațiile profesionale și corporații), în timp ce membrii EPACA sunt firmele de consultanţă în sine.

·  The Transparency International – European Union Liaison Office (TI-UE), este o organizație non-profit internațională cu sediul la Bruxelles, parte a mișcării globale de Transparency International.

·       The Alliance for Lobbying Transparency and Ethics Regulation (ALTER-EU) este o coaliţie de 200 de organizaţii implicate în monitorizarea lobby-ului corporatist la nivel european.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: