miercuri, 9 aprilie 2014

Ce ştim despre românul anului 2014?


Daniel David, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, reface împreună cu un grup de psihologi lucrarea filosofului Constantin Rădulescu Motru - "Psihologia poporului român". "Situaţia în care se află România necesită un proiect similar pentru a înţelege rolul României şi rolul nostru în Uniunea Europeană, dar vrem să facem acest profil prin tehnica şi teoria mai modernă", spune iniţiatorul acestui proiect.

Felicit această iniţiativă, necesară pentru repoziţionarea noastră ca naţiune în contextul actual, pentru că din anii ’30 s-au produs schimbări majore în mentalitatea şi psihologia naţională, aşa cum s-au produs chiar şi din ’89 încoace, sau în altă perspectivă, după aderarea la Uniunea Europeană, în 2007.

Globalizarea marchează acest început de mileniu - în momentul de faţă vorbim de români globalizaţi, care şi-au făcut curajul, pentru că nu este uşor, să încerce lumea largă, să îşi facă un rost pe alte meleaguri, să înveţe să gândească în alte limbi, să descopere cu adevărat ce înseamnă toleranţa culturală.

Dan LUCA/ Bruxelles

Niciun comentariu: