miercuri, 9 aprilie 2014

Dan LUCA – în direct la Money Channel TV din București


Miercuri seara, am avut plăcerea de a mă afla din nou în studioul The Money Channel, la emisiunea difuzată în direct, de la ora 20:00. Realizatorul emisiunii, Liviu Moldovan lansa subiectul: Uniunea Europeană în contextual crizei din Ucraina. Alături de colegul de platou, Ovidiu Nahoi, am dezbătut şi pe tema aderării României la zona euro.

Trebuie să ne plasăm într-un context mai larg, al unei Europe globalizate. Se impun o serie de reorientari, la fel cum s-a întâmplat după 1930, după cel de-al Doilea Război Mondial sau după Războiul Rece, în 1989. Să nu uităm că spectrul unui război la periferia UE a fost pomenit în declaraţia preşedintelui Parlamentului European. Energia devine o armă politică, nu doar o chestiune de business. Cancelarul german sugera chiar importul de gaze din SUA.

Uniunea Europeană ar putea deveni un model chiar şi pentru Naţiunile Unite, iar moneda unică europeană, o monedă globală. Trebuie să recunoaştem că în ceea ce îi priveşte pe români, aceştia sunt obişnuiţi cu euro, deşi sunt încă voci în Uniunea Europeană care consideră că România nu are ce căuta în Uniune.

Noi trebuie să ne angajăm în acest proiect şi să acţionăm structurat. Să vedem ce spaţiu de manevră avem, pentru că UE nu stă pe loc. România joacă, dar sigur, trebuie să fim conştienţi că aderarea într-un club atrage după sine şi avantaje şi dezavantaje. Dacă este să citez un pilot de Formula 1, “dacă ai impresia că ai totul sub control, înseamnă că nu te mişti deloc”. Evident, e mult mai greu să joci din afară, te adaptezi, dar nu poţi interveni.

E important să existe această dezbatere, mai ales fiind vorba de campania pentru europarlamentare. Este o discuţie instituţională, însă şi una cu sectorul de afaceri. Problema de racordare la Bruxelles se simte încă. Trebuie să existe un proiect mai ales când este vorba de euro, iar sectorul de afaceri trebuie să fie implicat.

Aderarea în anul 2019 ar avea un avantaj psihologic, cu România la cârma Uniunii Europene. În plus, ce-ar fi dacă schimbările în portofoliile Comisiei Europene ne-ar aduce spre sfârşitul anului un portofoliu de comisar european pe Extindere UE, crucial dacă tot vorbim de Ucraina, Moldova, şi simpatiile faţă de acestea.

Se vor lansa treptat noi oportunitaţi pentru firmele de consultantă româneşti, care au deja experienţa proiectelor de finantare prin programe europene de genul SAPARD, PHARE, ISPA.

Criza a consolidat o Germanie puternică, care a ştiut să profite de oportunităţile generate, Merkel realizând un joc diplomatic excelent, atât pe plan intern, european, cât şi extern, ceea ce a condus în momentul de faţă la o Germanie foarte influentă.

Dan LUCA / Bucureşti

 

 

Niciun comentariu: