marți, 29 aprilie 2014

Eveniment pentru istoria comunicării UE

Desigur, evenimentul desfăşurat ieri la Maastricht nu este din punct de vedere istoric comparabil cu semnarea Tratatului de la Maastricht de acum mai bine de 20 de ani şi nici măcar cu lansarea de acum mai bine de 10 ani a monedei euro, simbolic atribuită tot oraşului olandez.

Dar din punct de vedere al istoriei comunicării UE este un punct de referinţă. Evenimentul la care am participat ieri este ceea ce aşteptau cetăţenii europeni de ani buni şi poate să fie un semnal real pentru reîmprospătarea conexiunii instituţii europene – cetăţeni, dar şi un punct de plecare în a reclădi Uniunea, o Europă a cetăţenilor.

Prima dezbatere televizată a candidaţilor pentru poziţia de preşedinte al Comisiei Europene, o dezbatere care vine doar să deschidă o serie de alte confruntări electorale europene. 

Ȋntr-o organizare ireproşabilă, autorităţile locale din Maasstricht, în frunte cu primarul urbei, Forumul European de Tineret şi EuroNews, au realizat un triunghi al succesului.

Câteva cuvinte despre locaţie. A fost ales teatrul Vrijthof din Maastricht, un loc cochet care a găzduit 600 de studenţi, 300 de invităţi speciali şi vreo 100 de jurnalişti. Ca şi comparaţie, un eveniment care se putea găzdui şi de Teatrul Naţional din Cluj, care are capacitatea de 1.000 de locuri.

Vioara înâi a fost desigur EuroNews-ul, o televiziune care a transmis în exclusivitate acest eveniment, dar care l-a organizat şi din punct de vedere al conţinutului. Impresionanta desfăşurare de forţă mediatică la Maastricht confirmând zicala “cine nu are televiziune în campanie electorală, să-şi cumpere!”.

Interesantă discuţia la care am participat în culisele dezbaterii, în care Martin Schulz preciza că acest eveniment de campanie este la 20 km de locul de unde s-a născut, la Aachen, în Germania. Belgianul Guy Verhofstadt şi luxemburghezul Jean-Claude Juncker precizau că sunt la doar câteva zeci de kilometri de casă, doar Ska Keller menţiona că este din Germania de Est.

Nu voi intra în analiza detaliată a dezbaterii, cred că cei care iubesc proiectul european au văzut ce s-a întâmplat. Voi puncta însă câteva momente pe care analiştii prezenţi la Maastricht le-au menţionat:
-      Prima mişcare de diferenţiere a fost când Ska Keller, profitând de cei doar 32 de ani pe care îi are, a încercat să sugereze electoratului să aleagă politicieni tineri, “cei vechi am văzut ce au făcut până acum”;
-      A fost apoi o parte în care candidaţii au găsit un adversar comun Consiliul şi opacitatea procedurilor de decizie, în special în nominalizarea liderilor;
-      PPE a fost apoi criticat – “un partid mare, cu unele voci extreme, toxice proiectului european – referire directă la Berlusconi şi Viktor Orban”;
-      A urmat apoi un atac la adresa corporaţiilor americane, în special la cele din industria IT;
-      A venit rândul Rusiei pe agendă, şi s-a marşat pe “încetineala” europeană de a acţiona.

O frază interesantă: “UE este dependentă de IT-ul american şi de gazul rusesc”.

După cele 90 de minute de dezbateri, cei 4 candidaţi au petrecut minute bune cu presa acreditată, lideri fiind Ska, Martin şi Guy. Fostul premier luxemburghez a fost destul de expeditiv.

Desigur e greu să dai un verdict acestei dezbateri din punct de vedere al câştigătorului. S-a desprins o tripletă bună în comunicarea cu telespectatorii: Martin-Guy-Ska, iar Junker a părut obosit, plictisit, pe alocuri chiar superficial. Surpriza plăcută o pot numi Ska, a dat o pată de culoare dezbaterii, cineva zicea chiar că parcă ea este din partea organizatorilor, de la Forumul European de Tineret, nu un eurodeputat.

Dacă este să analizăm doar duelul dintre Martin şi Junker, candidaţii care provin din famililiile europene cu şanse reale pentru victorie în alegerile din 25 mai 2014, e clar că avem în candidatul Stângii o persoană mai atractivă electoratului.

Aştept cu mare interes următoarele confruntări, în special cea de la Florenţa din 9 mai, Ziua Europei.

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: