miercuri, 16 aprilie 2014

Neutralitatea într-o piaţa unică europeană de telecomunicaţii

Parlamentul European a aprobat la începutul lunii aprilie o reformă a normelor care reglementează telecomunicațiile și internetul, sporind garanții pentru consumatori pentru a accesa în mod liber servicii online, în comparație cu textul inițial propus de Comisie. În puțin mai mult de un semestru, Parlamentul European a aprobat revizuirea propusă în septembrie de către Comisie, un timp "record", comparativ cu “Agenda digitală a UE”, al cărei autor este comisarul Neelie Kroes.

Net neutrality” – neutralitatea internetului, este principiul principiul conform căruia tot traficul de internet este tratat în mod egal, fără discriminare, restricții sau interferențe, independent de expeditor, destinatar, tip, de conţinut, dispozitiv, serviciu sau aplicație.

Sunt vizate în special eliminarea suprataxelor pentru convorbirile telefonice din roaming, intervenţia furnizorilor de internet la încetinirea anumitor programe de comunicare online, gratuite, precum Skype, care în opinia unora sunt pentru reorientarea spre serviciile plătite, dar care functionează mai bine, şi nu în ultimul rând, propunerea vizează clarificarea spectrului frecvenţelor radio.

"Acest vot este un mare pas spre consolidarea pieței unice de telecomunicaţii. Parlamentul dorește să elimine tarifele de roaming cu amănuntul pentru serviciile de voce, SMS și date până la 15 decembrie 2015 și îmbunătățirea gestionării spectrului de frecvențe radio pentru a dezvolta 4G și 5G în toată Europa", a declarat europarlamentarul responsabil a pachetului privind telecomunicațiile, Pilar del Castillo Vera (PPE) .

Pachetul de reforme este stabilit, cu toate acestea, se poate să se confrunte cu o puternică opoziție din statele membre și este foarte puțin probabil să fie aprobată până la sfârșitul mandatului actualei Comisii, în octombrie.

Comisia Europeană discută problemele inevitabile care se ivesc în mediul online, şi despre asta scriam încă de acum câţiva ani.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: