vineri, 25 aprilie 2014

Dan LUCA – în direct prin telefon la Money Channel, despre Uniunea Europeanã a EnergieiAm avut plăcerea de a interveni din nou prin telefon în cadrul emisiunii “Săptămâna de Business”, difuzată vineri, 25 aprilie de Money Channel, de la ora 17:00. Am completat discuţia deschisă în platou de Ovidiu Nahoi şi invitatul său, Ştefan Popescu, cadru didactic asociat la SNSPA, la fel ca şi mine.

Tema emisiunii a fost legată de susţinerea din partea Franţei pentru propunerea premierul polonez Donald Tusk de constituire a Uniunii Europene a Energiei. Ceea ce ar determina, printre altele, înfiinţarea unei entităţi comune care să asigure aprovizionarea cu resurse energetice a tuturor celor 28 de state membre.

Ca şi cadru general, subiniam că era lesne de estimat că Energia Europeană va domina agenda europeană, încă înainte de criza ucrainiană. La European Business Summitul din primăvara lui 2013 elementul central a fost cel al energiei şi al preţul acesteia. Şi istoric vorbind, să ne reamintim de Tratatul de la Paris din 1951, baza constituirii Uniunii Europene, ce tot pe fond energetic a fost semnat (Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului). În contextul actual am putea vorbi chiar de reindustrializarea Europei în noul mandat al viitoarei Comisii Europene.

Personal, am vizitat de vreo 10 ori Varşovia în ultimii 3 ani şi constat că se discută teme europene cu mare interes. Sectorul privat este implicat în dezbaterile despre politicile europene, dar totodată, este importantă poziţionarea comisarului polonez, Radoslav Sikorscki, Ministrul de Externe al UE. Să nu uităm că da, într-adevăr Germania este un actor economic extrem de important în UE, dar Polonia joacă în Tringhiul Weimar, alături de Franţa şi Germania. Aşa că nu cred să se producă vreo ruptură în abordare din partea celor trei. Germania domină agenda.

Trebuie să mă opresc şi asupra României. Dacă Polonia este văzută ca a 6-a putere europeană, şi joacă tare, nu acelaşi lucru se poate spune despre România, care nu îi urmează la acest capitol. Din păcate nu avem în discursul public – politic – din România o abordare inclusivă. Vorbim încă de noi şi ei – România şi UE. Impactul prezenţei româneşti este încă insular, nesustenabil.

Sectorial, România joacă. În dosarul Energiei stăm bine. Doar Centrul Român al Energiei organizează evenimente cu vizibilitate la Bruxelles, următorul fiind programat pentru 10 iunie 2014. Insist pe potenţialul energetic al României, şi chiar pe posibilitatea obţinerii unui mandat de comisar european în acest dosar.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: