duminică, 27 aprilie 2014

Reducerea numarului de Direcţii Generale din CE dupã alegeri?


În cadrul unei dezbateri ce a avut loc la începutul lunii la Bruxelles, cu privire la implicarea tinerilor în politica UE s-a pus problema cauzelor pentru care blocul format din cele 28 de țări este neatractiv pentru tinerii alegători.

Lipsa de participare şi de reprezentare a tinerilor în politică şi la alegerile europene este una dintre rezultatele declinul statului bunăstării european, presiunea economică asupra serviciilor publice, concluzionându-se că lipsa de tineri de pe scena politică europeană este o "problemă gravă".

În prezent, Parlamentul European numără doar doi deputați europeni sub 30 de ani şi la ultimele alegeri europene din 2009 au ajuns doar 30% din tinerii europeni la urne.

László Andor, comisarul european responsabil cu ocuparea forței de muncă şi afaceri sociale, subliniază că "Viitorul este decis cu zeci de ani înainte, avem nevoie de a încuraja şi de informa tinerii cu privire la bugetul european, criza din zona euro, adâncirea pieței unice".

În scopul de a face politica europeană mai atrăgătoare, organizația de tineret a Partidului Popular European (PPE), a venit cu propuneri concrete, setate pentru a fi "discutate după alegeri", a declarat preşedintele organizației, Konstantinos Kyranakis. Propunerea lor, calificată drept o "iluzie", de către comisarul UE, are ca scop simplificarea procesului de luare a deciziilor în UE, prin reducerea numărului de direcții generale şi de potrivire a acestora cu comisiile parlamentare, ceea ce ar reduce numărul de funcționari nealeşi.

Suntem încă în faze în care se discută reorientarea în plan instituţional la nivelul UE:

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

Niciun comentariu: