marți, 27 mai 2014

Dan LUCA - contribuţie la un articol în “Gândul” despre rezultatul alegerilor europene

În urmă cu mai bine de un an de zile, cotidianul Gândul lansa „Why don't you come over?”, o campanie menită să atace cu stereotipuri şi umor valul de mesaje anti-români şi anti-UE care începea să prindă contur în Marea Britanie, prin vocea unui partid mai puţin cunoscut la acea vreme în afara Regatului. Ţinta mesajelor era şi Nigel Farage, liderul UK Independence Party (UKIP). Mesajele anti-români au continuat şi au propulsat UKIP în fruntea politicii britanice şi în prim-planul politicii europene. UKIP a devenit, dintr-un partid minor, primul clasat la alegerile europene ale britanicilor.

“Contrar viziunii lui Nigel Farage, un cetăţean român din Marea Britanie are aceleaşi drepturi precum unul german. "Far-right", adică "extrema dreaptă" a ajuns în ultimele zile expresia care însoţeşte ştirile legate de câştigătorii alegerilor europarlamentare din marile ţări europene. De ce ne interesează pe noi, românii, direct acest vot?˝, mă întrebau jurnaliştii? Şi le-am răspuns :

Comunităţile româneşti din Franţa şi Marea Britanie, dar şi cele din Spania şi Italia (unde avem câte un milion de români) vor simţi treptat impactul acestor alegeri. UKIP a mizat mult pe discursul anti-românesc şi probabil vor juca la fel şi pentru alegerile naţionale care urmează. Părerea mea este că mesajul se va radicaliza chiar în viitor, dând şi altor ţări astfel de idei. Astfel, recomandarea mea este ca cei de la Bucureşti să nu subevalueze acest risc, pentru acest dosar al migranţilor români şi al discriminării lor este la fel de complex ca şi cel al aderării României la UE.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: