miercuri, 28 mai 2014

Dilema aleşilor europeni – comisar european sau eurodeputat?

Cei șapte comisari europeni care au participat la alegerile europene au fost aleși eurodeputați, însă încă ezită în a renunţa la funcţiile din Executivul European, pentru un fotoliu în Parlamentul European. Cam la fel cum se întâmpla şi acum cinci ani.

Viviane Reding, comisar pentru justiție și drepturi fundamentale, prima pe lista Partidului Social Creștin din Luxemburg, afiliat PPE, a fost în această situaţie şi în 2009. Şi atunci Reding a preferat să îşi finalizeze mandatul. Şi pentru ea experienţa în cadrul Comisiei este substanţială - după mandate consecutive de comisar european pentru educaţie şi acum pentru societatea informaţională, acum deţine funcţia de Vicepreşedinte al CE.

“Vicepreședintele Maros Sefčovič, comisarul slovac responsabil pentru relații interinstituționale, a fost ales pe lista SMER, afiliat PES, iar Olli Rehn, comisar european pentru afaceri economice și monetare, a obținut mandatul pe lista partidului său de centru din Finlanda, afiliat ALDE. La rândul său, comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, a fost ales eurodeputat pe lista Platformei Civice a premierului polonez Donald Tusk, partid afiliat PPE, iar ultimul intrat în Colegiul Comisarilor, croatul Neven Mimica, deținătorul portofoliului de protecția consumatorilor, beneficiază de un loc în PE după ce a candidat pe lista Partidului social-democrat croat (PES)”, după cum preciza EurActiv.

Spre deosebire de ceilalţi, Karel de Gucht, ultimul pe lista partidului liberal Open-VLD al lui Guy Verhofstadt, datorită sistemului preferențial și popularității sale, numele său a fost avansat pe locul trei și a fost ales în urma scrutinului de duminică.

Dintre cei șapte comisari, Sefčovič este singurul care este și candidat oficial al țării sale pentru a fi din nou comisar, ceea ce înseamnă că va trebui să renunțe la locul său de eurodeputat spre profitul primului candidat neales de pe lista sa.

Mimica ar urma și el să rămână comisar din partea Croației, după cum a declarat purtătorul său de cuvânt. Neven Mimica se va alătura cu siguranță viitoarei Comisii, de această dată pentru un mandat întreg, întrucât în prezentul mandat a intrat în CE doar de la 1 iulie 2013, data aderării Croației.

Antonio Tajani, comisarul pentru industrie și antreprenoriat, a fost ales pe lista partidului lui Silvio Berlusconi şi este singurul care a confirmat că va alege mandatul de eurodeputat.

Ȋmi amintesc că în 2010, scriam despre cazul Bulgaria şi propunerea lor pentru reprezentantul în Comisia Europeană. Candidaţii trebuie să se gândească bine înainte de a decide în care dintre instituţii îşi vor “depune jurământul”, pentru că nu pot împuşca doi iepuri o dată.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: