vineri, 23 mai 2014

Dan LUCA – articol în Jurnal de Dâmboviţa – “Uniunea Europeană și dosarul energiei – privirea spre Est”

Ca în fiecare vineri, şi azi, 23 mai, am avut ocazia de a semna un articol pentru cititorii publicaţiei Jurnal de Dâmboviţa. M-am axat de această dată pe un subiect arzând, cel al energiei europene, cu accent pe ce se întâmplă în regiunea de est a continentului.

Redau în continuare articolul integral:

........

Luna mai a acestui an a adus evenimente importante pe agenda europeană. Nu doar europarlamentarele şi dezbaterile televizate între candidaţii la şefia Comisiei Europene au fost teme intens mediatizate, dar am avut şi Ziua Europei în 9 Mai şi aniversarea a 10 ani de la „big bang”-ul în Uniunea Europeană, când, au aderat la construcţia europeană Cipru, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia şi Slovenia, cea mai mare extindere din istoria UE.

Cu această ocazie, EurActiv Polonia publica rezultatele analizelor cu privire la activitatea deputaţiilor europeni polonezi şi impactul lor în Parlament. Polonia, care ocupă 51 de locuri în Parlamentul European s-a evidenţiat prin implicarea în politicile energetice şi climatice, două dintre subiectele importante pentru polonezi. Implicarea Poloniei în dosarul energetic este extrem de vizibilă, într-un cadru general, în care era lesne de estimat că Energia Europeană va domina agenda europeană, încă înainte de criza ucrainiană.

La European Business Summitul din primăvara lui 2013 elementul central a fost cel al energiei şi al preţul acesteia. Şi istoric vorbind, să ne reamintim de Tratatul de la Paris din 1951, baza constituirii Uniunii Europene, ce tot pe fond energetic a fost semnat (Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului).

Personal, am vizitat de vreo 10 ori Varşovia în ultimii 3 ani şi constat că se discută teme europene cu mare interes. Sectorul privat este implicat în dezbaterile despre politicile europene, dar totodată, este importantă poziţionarea comisarului polonez, Radoslav Sikorscki, Ministrul de Externe al UE.

Susţinerea venită din partea Franţei pentru propunerea premierul polonez Donald Tusk de constituire a Uniunii Europene a Energiei, ceea ce ar determina, printre altele, înfiinţarea unei entităţi comune care să asigure aprovizionarea cu resurse energetice a tuturor celor 28 de state membre, a dat naştere la noi dezbateri la nivel european. Să nu uităm că da, într-adevăr Germania este un actor economic extrem de important în UE, dar Polonia joacă în Tringhiul Weimar, alături de Franţa şi Germania.

Dar ce putem spune despre România? O ţară cu un potenţial energetic extraordinar, dar din păcate, dacă Polonia este văzută ca a 6-a putere europeană şi joacă tare, nu acelaşi lucru se poate spune despre România. Nu avem în discursul public–politic din România o abordare inclusivă. Vorbim încă de noi şi ei – România şi UE.

Impactul prezenţei româneşti este încă insular, nesustenabil. Insist pe potenţialul energetic al României şi chiar pe posibilitatea obţinerii unui mandat de comisar european în acest dosar, pentru că, sectorial, România joacă. În dosarul Energiei stăm bine. Doar Centrul Român al Energiei organizează evenimente cu vizibilitate la Bruxelles, următorul fiind programat pentru 10 iunie 2014.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: