miercuri, 7 mai 2014

Când vom cunoaşte oficial noul preşedinte al Comisiei Europene?

După cum informează EurActiv-ul francez, François Hollande a fost invitat de către cancelarul german la Stralsund, la o întâlnire informală, în perioda 9-10 mai, unde aceştia vor discuta o serie de probleme europene, inclusiv criza din Ucraina, relațiile cu Rusia, independența energetică a Europei, dar şi despre viitoarele alegeri europene.

Întâlnirea programată pe chiar data în care se sărbătoreşte ziua Europei, va fi o ocazie de a se trasa şi mişcările perioadei post-electorale, cu evenimente ce vor conduce la desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei.

După ce în zilele de 22-25 mai vor avea loc alegerile europene din 28 de state membre ale UE, pe 26 mai 2014 sunt programate întâlniri informale cu privire la formarea de grupuri parlamentare.

Pentru 27 mai se pregăteşte Reuniunea informală a Consiliului European pentru a discuta rezultatele alegerilor şi procesul de negociere, urmând ca în luna iunie grupurile parlamentaredeschidă negocieri informale cu Consiliul UE pe tema următorului preşedinte al Comisiei, care va fi numit pe 26-27 iunie 2014 în cadrul summit-ului Consiliului European.

În perioda 1-3 iulie va alea loc prima sesiune plenară a nou-constituitului Parlament European, care între 14 şi 17 iulie va desemna prin vot în plen noul preşedinte al Comisiei numit de către Consiliul European.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: