marți, 13 mai 2014

10 ani de „Vişegrad” în UE

Luna mai a adus pe lângă ziua Europei în 9 mai, aniversarea a 10 ani de la "big bang" în Uniunea Europeană. Pe 1 mai 2004 aderau la construcţia europeană Cipru, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Slovenia, cea mai mare extindere din istoria UE.

Aniversarea a 10 ani de la intrarea țărilor din Europa Centrală în UE vine într-un moment important: alegerile europene, programate pentru 22-15 mai şi în acelaşi timp manifestările eurosceptice ce înregistrează o creștere puternică. Cum era şi normal, spre finalul mandatului se face bilanţul activităţii actualului Legislativ european.

EurActiv Polonia analiza activitatea deputa
țiilor europeni polonezi şi impactul lor în Parlament. Polonia, care ocupă 51 de locuri în Parlamentul European s-a evidenţiat prin implicarea în politicile energetice și climatice, două dintre subiectele importante pentru polonezi, strâns legate de bugetul UE pentru perioada 2014-2020.

Cu ocazia sãrbãtoririi aderării Republicii Cehe la UE, deşi este cunoscută înclinaţia cehilor spre euroscepticism, liderii politici transmit mai multe mesaje pozitive. Prim-ministrul Bohuslav Sobotka, social-democrat, a declarat că aderarea țării sale la UE este cel mai important moment din istoria modernă a Cehiei. Potrivit acestuia, Republica Cehă a avut astfel posibilitatea de a-și apăra mai bine interesele sale într-un mediu globalizat. Premierul ceh a`subliniat de asemenea beneficiile statutului de membru al UE, printre care cele economice, precum şi reînnoirea statului de drept. Prin regulile de constituire de solidaritate europeană țara a primit mai mult decât dublul sumei contribuției naționale la bugetul UE. În plus, afluxul de investiții străine a făcut 6 puncte de creștere suplimentar în economia națională.

Conform EurActiv, Slovacia rămâne pro-europeană. După 10 ani economia Slovaciei a crescut de la 57% din media europeană de 75%, cea mai mare între statele membre ale Grupului Vișegrad, de altfel singurul stat al acestui parteneriat care a adoptat moneda unică. Printre preocupările Slovaciei în UE sunt Politica Agricolă Comună, iar cu privire la ambițiile de mediu ale UE, Slovacia e de părere că acestea ar putea pune în pericol industria. În cele din urmă, ea va găsi noi sinergii la nivel european în vederea diversificării surselor de aprovizionare cu energie. Nivelul de încredere al cehilor rămâne totuși mai mare în Slovacia decât media europeană, 47%. Slovacii au de asemenea mult mai multă încredere în instituțiile europene decât în instituțiile naționale.

Pentru Ungaria, intensificarea schimburilor comerciale internaţionale a fost cel mai important beneficiu al aderării sale la UE.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: