vineri, 30 mai 2014

Imprimate 3D în bucătăria viitorului

Tehnologia a intrat masiv în toate domeniile, deschizând calea spre a treia revoluţie industrială. Şi poate ceea ce ni se pare imposibil, se întâmplă cu adevărat, mai aproape de noi decât credem – Germania, şi alte cinci state europene produc mâncarea realizată cu imprimanta 3D.

“Imprimantele 3D sunt mai mult sau mai puţin utile, dar două domenii care merită atenţie sunt imprimarea organelor şi a mâncării”. Dacă “NASA are deja are un plan în acest sens, pentru astronauţii săi, şi investeşte câteva sute de mii de dolari în asta, germanii s-au gândit să utilizeze noile tehnologii pentru a-i ajuta pe cei mai în vârstă locuitori ai ţării, cei care, de regulă, au probleme când vine vorba de alimentaţie. Mâncarea este creată din alimente proaspete, carne şi legume, în oraşul Nijmegen din Olanda şi livrată în Germania. Atunci când e consumată, după ce a fost recompusă cu o imprimantă 3D, mâncarea se descompune mai uşor în gură decât una preparată clasic. Sandra Forstner, manager al proiectului pentru Biozoon, le-a răspuns celor de la Vice la întrebări. În acest moment, compania are şase tipuri de alimente în meniu, de la legume precum mazăre la carne de pui şi porc şi oferă şi carbohidraţi sub formă de paste şi cartofi. Compania se laudă şi cu o reţetă secretă pentru „prepararea“ felurilor de mâncare. Un fel de mâncare creat cu imprimanta 3D. „Imprimanta pentru mâncare se poate compara cu una clasică inkjet, doar că în loc de tuş foloseşte mâncare. Materialul e apoi imprimat în straturi pe un platou special, creat tot în cadrul acestui proiect. În timpul creării ne asigurăm că straturile se îmbină fără urme vizibile“, a afirmat Forstner.

Proiectul este susţinut cu fonduri de Comisia Europeană, iar cei 14 beneficiari provin din cinci state ale UE, care dezvoltă tehnologiile, produse şi serviciile. Compania are 20 de angajaţi şi alţi 7 oameni de ştiinţă.

Mă întreb câţi ani vor trece până această mâncare se va produce pe scară largă, nu mulţi cred... Vor dispărea bucătarii traditionali?

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: