vineri, 16 mai 2014

Când Parlamantul European se deschide cetăţenilor !

Vă spun sincer, am participat ieri, 15 mai 2014, la a 3-a dezbatere a candidaţilor pentru preşedenţia Comisisi Europene cu puţină strângere de inimă. După Maastricht şi Florenţa, credeam că vom asista la o repetare a ˝şabloanelor de campanie electorală˝ şi mă bucur că nu a fost aşa.

Sala de Plen a Parlamantului European s-a transformat într-un loc plăcut, comunicativ, în care participanţii au apreciat cele 90 minute de dezbatere, transmisă în direct pe televiziunile naţionale din ţările UE.

Pata de culoare a dat-o participarea, în premieră la o astfel de dezbatere, a lui Alexis Tsipras din partea Stângii Unite Europene. Ceilalţi 4 fiind deja rutinaţi în astfel de întâlniri. A fost şi înţelegerea ca fiecare să folosească ce limbă doreşte pentru exprimare, totuşi a fost o sugestie în a se exprima în limba engleză pentru a uşura tranducerea simultană. Grecul a ales limba maternă, Juncker franceza (înţeleaptă decizie), iar ceilalţi 3 s-au aliniat la tendinţele globalizării, vorbind în engleză, chiar dacă aveau opţiunea de a se exprima în limba lor.

Au fost abordate subiecte deja tocite în precedentele dezbateri precum: viziunea lui Barroso, Putin şi criza din Ucraina, corporaţii americane, alegerea preşedintelui Comisiei de către popor şi nu de către lideri naţionali.

Noutăţile au fost aduse în special de către Tsipras şi reprezentanta verzilor. Câteva săgeţi, unele cu adevărat otrăvite :
-   Partidele domnilor Juncker şi Schulz au oprit Europa în a avea un buget 2014-2020 cu adevărat axat pe investiţii în economia verde (Ska Keller);
-      Liberalii, Juncker şi Merkel au impus Greciei o politică de austeritate inumană (Tsipras);
-      Secretul necogierilor Tratatului TransAtlantic cu SUA face să scadă încrederea cetăţenilor în UE (Keller);
-      Băncile din UE sunt artizanele crizei europene;
-      Lobby-iştii industriei dictează prea mult legile europene (Keller);
-      Eurodeputaţii trebuie să fie mai transparenţi în sursele extra pe care le recepţionează (Keller);

Dezbaterea a fost savurată de “bruxellezii capitalei europene”, astfel de momente dau cu adevărat tendinţa unei schimbări la nivel european.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: