vineri, 10 ianuarie 2014

Dan LUCA – articol în ziarul Argeşul – “Anul european 2014”


În articolul publicat joi, 9 ianuarie, de ziarul Argeşul, am trecut în revistă cele mai importante schimbări care se anunţă în plan european pentru anul 2014, cu accent pe evenimentul major programat pentru această primăvară, – europarlamentarele, în urma cărora vom cunoaşte viitoarea structură a Parlamentului European.

Redau şi pe blog materialul integral:

…………..

Am intrat în 2014, un an marcat pe plan european de campanile interne în cadrul partidelor politice pentru desemnarea candidaţilor, apoi alegerile pentru desemnarea eurodeputaţilor, culminând cu configurarea noii Comisii Europene, spre toamnă.

Pentru a restabili încrederea cetăţeanului şi a oferi cât mai multă legitimitate, partidele europene vor propune un candidat la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, iar fiecare candidat prezidenţial va conduce campania pan-europeană a partidului din care face parte. S-au făcut tot felul de speculaţii atât privind numele candidaţilor pentru şefia Comisiei Europene, cât şi legate de procedurile de desemnare a comisarilor.

Anul acesta se recomandă alegerea comisarilor europeni din rândul membrilor aleşi în Parlamentul European în mai 2014. Este o iniţiativă în a conecta Comisia Europeană la alegerile europene şi este bine că se dezvoltă aceste mecanisme de reprezentare democratică. De asemenea, un comisar european trebuie să aibă sprijinul politic din ţara de unde provine, să fie propus de Guvern şi aprobat de preşedinte la noi. Este de preferat să aibă deja experienţă de guvernare, cel puţin un mandat de ministru. Expertiza europeană este şi aceasta foarte importantă, având în vedere că audierile din Parlamentul European au refuzat multe candidaturi în ultimii ani. Trebuie ca acea persoană să fie respectată la nivel european, să aibă un discurs diplomatic, fără derapaj extrem, lucru de altfel valabil pentru fiecare stat membru în parte.

Grecia va asigura începând cu 1 ianuarie preşedinţia Uniunii Europene, având ca priorităţi creşterea economică, crearea de locuri de muncă, politicile în domeniile migraţiei şi agenda maritimă, la toate nivelurile, după cum anunţa recent premierul grec, Antonis Samaras, continuând obiectivele propuse de predecesoarea la această funcţie, Lituania. Dar după cum şi Dalia Grybauskaite, preşedinta lituaniană, sublinia, alegerile europene, prevăzute pentru 25 mai, vor plasa cele şase luni ale preşedinţiei elene sub presiune şi vor constrânge Grecia la iniţiative “rapide”.

La capitolul schimbări de început de an, trebuie precizat că în ţările UE au fost ridicate barierele pentru muncitorii români şi bulgari începând din ianuarie 2014, expirând termenul restricţiilor impuse acestor ţări, ca membre noi ale comunităţii europene. Studiile arată că migraţia lucrătorilor europeni, inclusiv de la estul la vestul continentului, a avut efecte pozitive pentru ţările care au acceptat această forţă de muncă, deci nu trebuie să fie pentru nimeni o îngrijorare deschiderea porţilor pentru români.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: