sâmbătă, 14 decembrie 2013

UE - Registrul de transparenţă, obligatoriu?


Bruxelles este estimat a fi al doilea oraş din lume pentru grupurile de interese eficiente, după Washington. UE este preocupată în a găsi modalităţi de a încorpora toate părțile interesate în procesul de luare a deciziilor - ONG-uri, societatea civilă și reprezentanții mediului de afaceri, în timp ce se fac eforturi pentru creșterea transparenței.

Un grup de lucru desemnat pentru a revizui Registrul de transparență al UE a propus recent un set de modificări la baza de date curentă și au insistat pentru a face obligatorie înregistrarea organizațiilor de lobby până în 2017. După luni de dezbateri, pentru creșterea transparenței în elaborarea politicilor UE şi pentru a oferi mai multă lumină cu privire la activitățile de lobby acreditate, lista de îmbunătăţiri cuprinde 30 de puncte, inclusiv cele despre care am mai scris: limitarea accesului la Parlamentul European și Comisie în cazul organizaţiilor neînregistrate, respectiv acces mai facil pentru cele înregistrate.

Rainer Wieland, preşedintele grupului de lucru și vice-președinte al Parlamentului European, declara de asemenea că “organizațiile de afaceri publice vor putea să se înregistreze fără a dezvălui sursele lor de finanțare, însă solicitanții ar putea fi încurajaţi să ofere cât mai multe informații cu putință".

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: