vineri, 6 decembrie 2013

Dan LUCA – în direct la The Money Channel la emisiunea “Săptămâna de business”


 
A fost pentru mine o mare bucurie să fiu din nou în platourile The Money Channel, în direct, de această dată la emisiunea realizată de Ovidiu Nahoi, “Săptămâna de business”.

Subiectele pe care le-am abordat au atins atât chestiuni europene, cât şi teme aflate în plină dezbatere în România. Am subliniat încă o dată importanţa axului Bucureşti-Bruxelles. Apropo de asta, spuneam că am participat ieri la Bruxelles la o întâlnire în Parlamentul European, la care s-a discutat bugetul european pentru 2014-2020. Se concluziona ca acest buget are o simbolistică a sa, însă, nu poate rezolva problemele naţionale, care tot prin bugetul naţional sunt abordate.

Prin neînţelegerile politice în adoptarea bugetului dăm un semnal prost pieţelor internaţionale, şi este cazul să trecem peste chichiţele care blochează semnarea bugetului pentru anul viitor. De exemplu sunt 35-40 milioane de euro de la Uniunea Europeană pe care le putem pierde prin această amânare.

E bine că avem dezbateri pragmatice legate de constucţia autostrãzilor. România are 500 kilometri de autostrăzi, se avansează cu bucãţi de 40-50km, care trebuiau să apară în anii ’90, dar se vede că lucrurile se mişcă. Trebuie să vedem şi care sunt cele mai potrivite surse de finanţare, fondurile europene, bugetul naţional, sectorul privat, sau o combinaţie între acestea.

Apropo de implicarea patronatelor românești în dezbaterile legislative ale factorilor de decizie de la Bruxelles, este necesar un dialog permanent, nu unul pulsator, o dată la 2-3 ani când apar probleme. Iar în aceste discuţii trebuie să fie implicată şi societatea civilă, pentru a evita acţiunile organizaţiilor de protecţia mediului, când stadiul proiectelor este mult prea avansat.

Mi-a fost cerută părerea şi în privinta autoritaţilor române şi bulgare care au declarat că lasă la latitudinea Comisiei Europene să decidă care este cel mai bun moment în care România şi Bulgaria să adere la Spaţiul Schengen. Cred că a intervenit deja o oboseală in acest demers şi până la urmă nu este vorba despre o decizie tehnică, ci de una politică. 2-3 ţări blochează accesul, dar dacă ne amintim, Comisia Europeană a declarat deja de ceva vreme că cele două ţări sunt pregătite.

Ca şi concluzie, totul trebuie abordat in contextual 2014, când se vor organiza nu numai alegeri europarlamentare, o nouă Comisie îşi va începe mandatul, dar vorbim şi de o Conferinţă Interguvernamentală care va negocia noi tratate pentru UE. Peste 10 ani nu vom avea aceeaşi UE.

Noi trebuie să fim pregătiţi, ca ţară membră trebuie să ne luăm rolul în serios şi să fim conştienţi, dacă vorbim de acţiunile naţionaliste ale unor lideri britanici sau de la Berlin care ne consideră o ameninţare, că acestea pot să fie şi manifestări pur politice.

Subiectul resurselor rămâne unul fierbinte în ţară. Nu mai insist pentru că discuţia este lungă, însă trebuie să vedem cum le gestionăm, cum dezvoltăm energia, etc. La Bruxelles de exemplu, se discută deja că arhitecţii trebuie să înţeleagă eficienţa energetică atunci când proiectează o construcţie. Nu ştiu câte cursuri de acest gen avem în facultăţile româneşti de profil…

Dan LUCA / Bucureşti

Niciun comentariu: