miercuri, 18 decembrie 2013

Unitatea Europei şi Helmut Kohl


De câţiva ani, urmăresc cu mare interes dezvoltările Germaniei din punct de vedere european, participând mult la dezbaterile din Berlin.

Recent, am recitit cartea ˝Am vrut unitatea Germaniei˝ a lui Helmut Kohl şi am regăsit idei interesante despre Uniunea Europeană, cu implicaţii profunde asupra actualei construcţii europene. Mesajul limpede pe care cancelarul îl trimitea prezenta faptul că miza schimbărilor produse în Europa a fost nu numai unitatea Germaniei, ci şi a continentului ca întreg. Bătălia pentru Germania a fost câştigată în cele din urmă de germanii înşişi pentru că ea a însemnat în acelaşi timp o bătălie pentru Europa.

Ewald Kőnig prezentase recent atmosfera anului 1989 şi cum s-a adaptat Germania de-a lungul anilor, în adoptarea politicilor europene.

Cancelarul Kohl relansese practic ideea: ˝Germania este patria noastră, Europa este viitorul nostru˝. Să nu uităm că actualul cancelar german, Angela Merkel a crescut politic sprijinită de domnul Kohl. Vom urmări din punct de vedere european cu mare interes al treilea mandat de cancelar pentru Merkel.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: