joi, 26 decembrie 2013

Impactul evenimentelor europene din 2013 asupra României


EurActiv prezenta recent o sinteză a celor mai importante “ştiri” europene de peste an, care au avut „cea mai bună trecere” la public. Dintre acestea, cel puţin 5 au avut un impact semnificativ asupra României.

Relaţia Marii Britanii cu UE, care să zicem, în cel mai radical scenariu ar părasi Uniunea, din dorinţa de a putea înăspri condiţiile de imigrare, preocupare pe care a manifestat-o şi în contextul liberalizării pieţei muncii începând cu 1 ianuarie 2014, pentru români, şi bulgari. Şi ştim foarte bine care este poziţia liderilor britanici!

Mişcările eurosceptice, care apar în mai multe state europene şi se intensifică din ce în ce mai mult pe fondul crizei, nu doar că încurajează astfel de manifestări şi în celelalte ţări, dar ameninţă să obţină un mare procent de locuri în viitorul legislativ european, şi distrugerea Uniunii Europene, din interior.

Negocierile pentru bugetul 2014-2020. Găsirea celor mai bune metode de atragere a fondurilor europene, şi adaptarea programelor europene la ceea ce este necesar şi ce se pretează în România. Aminteam de exemplu acum câteva zile de Schema de "Garanţie pentru Tineri", dar să nu uităm de infrastructură, educaţie, cercetare, etc.

Alegerile din Germania, mai ales dacă privim prin prisma relaţiei economice româno-germană și influenţa deciziilor liderilor din Germania asupra Europei.

Alegerile europene din mai 2014 sunt un bun prilej în a lansa o dezbatere plină de conţinut, atât în România, cât şi în celelalte ţări europene, despre ce fel de Europă dorim să avem. Trebuie să vedem cine sunt cei care ne vor reprezenta cel mai bine în instituţiile europene.

Ȋn speranţa că România va face cele mai bune alegeri pentru a profita de oportinităţi şi a minimiza pe cât posibil riscurile, cred că este bine să încheiem optimist anul 2013 şi să avem încredere într-un 2014 favorabil.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: