duminică, 22 decembrie 2013

Olli Rehn v.s Guy Verhofstadt pentru nominalizarea liberalilor


Comisarul pentru afaceri economice şi monetare al UE, Olli Rehn, a fost asigurat recent de sprijinul a 14 partide liberale de a deveni favoritul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) în alegerile europene de anul viitor.

"Olli Rehn are o vasta experientă dobândită ca şi comisar și fost deputat european. Experienta lui va fi un avantaj imens pentru ALDE și Comisia Europeană", au declarat liderii din partea partidelor membre din Finlanda, Danemarca, Suedia, Cipru, Croația, Germania și Bulgaria. Votul final de desemnare a liderului de campanie se va afla la congres electoral al partidului de la Bruxelles, programat pentru  la 1 februarie 2014.

Principalul concurent al lui Rehn din partea ALDE este Guy Verhofstadt. După depunerea candidaturii, oficial, Verhofstadt a adunat sprijin suplimentar din partea partidelor membre, inclusiv cel din România. Verhofstadt este totuşi contestat, în 2005 publica o carte despre "Statele Unite ale Europei", fiind totodată şi una dintre forțele motrice ale Grupul Spinelli, lansat în 2010. Luna trecută, el s-a confruntat cu critici din partea membrilor partidului liberal olandez, printre care fostul comisar UE, Frits Bolkestein, consideră că "eurofilii reprezintă un pericol mai mare pentru Europa decât euroscepticii".

ALDE este al treilea cel mai mare partid din actualul Parlament European și este puțin probabil să depășească PPE sau PES cu privire la numărul de locuri în viitorul Parlament. Ca şi context, până acum, Martin Schulz a fost ales drept candidat comun din partea Partidului Socialiștilor Europeni (PES) și Alexis Tsipras a fost asigurat de nominalizarea pentru stânga radicalã europeană.

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: