marți, 10 decembrie 2013

Dan LUCA – articol în Jurnal de Dâmboviţa – “Comisia Europeană și prioritățile României”


Am insistat din nou pe importanţa românilor în instituţiile europene pentru racordarea la Uniunea Europeană, şi cum putem îmbunătăţi acest sistem odată cu noile mandate, în 2014, în noua corespondenţă pentru Jurnal de Dâmboviţa.
 
Redau în continuare articolul publicat marţi, 10 decembrie:

..........

Pentru o reală racordare la mecanismul de funcţionare al Uniunii Europene, avem nevoie de o punte de legătură între funcţionarii de la Bruxelles şi Guvernul României, care trebuie să fie o prioritate europeană pentru România, pe dezvoltarea căreia insist deja de câţiva ani.

Pe lângă comisarul român ce face parte din Executivul European, şi care este mult mai vizibil, am putut identifica nouă directori din Comisia Europeană de naţionalitate română şi 42 de şefi de unitate români. Inspiraţi de modelul francez şi cel german, ţări mai vechi în UE, care invită funcţionarii de rang superior, în special din Comisie, la o întâlnire tehnică cu reprezentanţii guvernului pentru a prezenta priorităţile ţării în anul respectiv, propuneam ca şi România să se mobilizeze în astfel de acţiuni.

În primul rând trebuie să existe o comunicare permanentă, atât instituţionalizată, cu întâlniri periodice, clare, dar şi discuţii informale, ad hoc, de câte ori se iveşte ocazia favorabilă. Problema de comunicare poate să nască polarizări care nu sunt benefice nici României, nici Uniunii Europene, în general.

Este important să organizăm România pentru următorul mandat al Parlamentului European şi al Comisiei Europene, să vedem ce portofolii sunt cruciale pentru România, unde este important să avem români în cabinetele de Comisari şi care sunt românii care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate pentru a lucra în aceste Cabinete.

Până acum, susţin cu convingere faptul că domnul Dacian Cioloş îşi susţine mandatul excelent şi meritul este al întregii echipe pe care o conduce. Dânsul are o expertiză foarte bine conturată pe agricultură, în general, însă, puţine ţări reuşesc să se menţină două mandale la rînd pe acelaşi portofoliu, deci probabilitatea ca din 2014 România să deţină din nou „agricultura” este foarte mică.

România are un profil energetic foarte bun, astfel că ar trebui să încerce să obţină următorul comisar european, după alegerile europene din 2014, pe Energie. Ca independenţă energetică de ţară, noi suntem printre primele trei state din Uniunea Europeană. Avem un profil foarte bun şi pe energia regenerabilă. Cred că ar trebui să avem curajul să gândim strategic, să avem un lobby pentru a ocupa locul de comisar european pentru Energie.

Şi dacă vom avea o abordare de acest gen, dacă nu vom obţine acest portofoliu, măcar şeful de cabinet al comisarului pentru Energie să fie român. Aceste lucruri ţin de capacitatea de negociere şi, astfel, România ar trebui să joace la un nivel ridicat, pentru viitoarele posturi din Comisia Europeană.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: