joi, 5 septembrie 2013

Dan LUCA – articol în ziarul Făclia – “Polonia–când visul european devine realitate”

În cel mai recent material pe care l-am pregătit pentru ziarul Făclia, descriam prestaţia Poloniei ca membră UE, o ţară care a reuşit să îşi valorifice intens opotunitaţile.

Redau în continuare articolul integral:

..............

Polonia a înregistrat performanţe economice notabile în ultimii ani, “driblînd” criza, şi-a jucat rolul de stat european cu drepturi depline, a realizat o Preşedenţie UE reuşită şi continuă să dea dovadă că îşi merită locul între fruntaşele Europei.

Motivaţia Preşedinţiei Uniunii Europene, pe care au deţinut-o în a doua jumătate a anului 2011, a coagulat perfect factorii de decizie polonezi. Polonia îşi avea deja stabilite, strategic, priorităţile cu mult timp înainte, dar puternic comunicate la Bruxelles şi în principalele capitale europene: bugetul UE pentru perioada 2014-2020 (comisarul polonez are alocat portofoliul bugetului UE), politica energetică (un capitol foarte important, proximitatea cu Rusia avînd o importanţă crucială), Partenerialul Estic şi Politica de Securitate şi Apărare a UE.

Polonia a reuşit o foarte bună absorbţie a fondurilor europene, devenind un exemplu pozitiv, un simbol chiar pentru că a înţeles importanţa reprezentării şi poziţionarii la Bruxelles. Camera de Comerţ a Poloniei îşi exprima încă de acum un an poziţia împotriva măsurilor europene pentru reducerea emisiilor de carbon. Această intervenţie este o reacţie a sectorului de afaceri naţional polonez, a cărui activitate este influenţată semnificativ de deciziile luate la Bruxelles. Astfel de iniţiative nu vor fi interpretate niciodată ca o revoltă împotriva construcţiei europene, ci vor contribui la dezvoltarea relaţiilor intracomunitare, la dezbateri echilibrate, în urma cărora să se ia cele mai bune decizii pentru statele membre şi pentru cetăţeni în general.

Companiile din domeniul energetic îşi intensifică activităţile de lobby în capitala Europei. Fiind vorba despre un sector strategic, se nasc alianţe puternice între statele membre din interiorul comunităţii. Un raport comandat de CEEP (Partenerii Energetici ai Europei Centrale) argumentează că UE are nevoie să dezvolte o politică energetică separată pentru ţările din Europa Centrală şi de Est pentru că acestea au profile energetice şi economice particulare. De exemplu, în Polonia cea mai mare parte din energia electrică este produsă pe bază de cărbune (92%).

Polonia e membru al Grupului Visegrad (Polonia – Cehia – Slovacia – Ungaria), mizînd pe Europa Centrală, dar ştie să joace şi alături de ţările mari ale Europei. Şi aici amintesc în special de faimosul “Triunghi Weimar”: Germania – Franţa – Polonia, înfiinţat pentru a promova dezvoltarea între cele 3 ţari. Practic, Varşovia doreşte să arate Europei că este o ţară care ştie sa-şi pună în valoare calitaţile, fără însă a deranja ecositemul european actual.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: