vineri, 13 septembrie 2013

Forfotă eurosceptică

Liderul controversat al Partidului Olandez pentru Libertate (PVV), Geert Wilders, a vizitat Europa în ultimele săptămâni, într-o încercare de a crea o nouă mișcare a partidelor de extremă-dreapta înainte de următoarele alegeri europene, programate să aibă loc în mai 2014.

Wilders s-a întâlnit cu liderii Vlaams Belang din Belgia, Frontului Național (FN) din Franţa, Partidul Democrat suedez, Liga Nordului în Italia și cu nou-formata grupare, Alternativa pentru Germania.

Această încercare a partidelor naționaliste de a-și uni forțele din interiorul Parlamentului European, nu este singulară. Mai multe tentative similare au fost de scurtă durată, de exemplu, la sfârșitul anilor `80 grupul european de dreapta, prezidat de către Jean-Marie Le Pen.

Dorința olandezului este de a reuni cei care sunt "împotriva Uniunii Europene și a imigrării în masă", după cum declara, deşi PVV respingea până recent orice posibilă colaborare cu FN Le Pen sau Belang Vlaams.

Cel mai vocal grup eurosceptic din Parlamentul European este în prezent "Europa Libertății și Democrației", condus de Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP), avându-l ca lider pe Nigel Farage. Într-o declarație prin e-mail pentru EurActiv, UKIP a precizat că partidul nu se va alătura inițiativei Wilders.

Până acum, puțini au confirmat participarea la această nouă platformă politică, care îşi propune să creeze o coaliție de mișcări eurosceptice, însă problema euroscepticismului este una din ce în ce mai reală.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: