joi, 19 septembrie 2013

Dan LUCA – la Ploieşti, invitat în studioul Prahova TV


Am continuat şederea mea în ţară cu o vizită la Ploieşti, unde ajung de 3-4 ori pe an. Cu această ocazie am participat la emisiunea difuzată de Prahova TV, “Subiectul Zilei”, prezentată de Violeta Stoica. Sub umbrela titlului dat de realizatori, “Românii obligaţi să înveţe bruxelleza”, explicam cum este văzută România la Bruxelles şi modul în care putem eficientiza echipa românească care ne reprezintă în instituţiile europene, în federaţiile industriale, în organizaţiile neguvernamentale.

Deşi facem parte din Uniunea Europeană de aproape 7 ani, nu realizăm avantajele care derivă din acest statut. Prea mult vedem şi subliniem dezavantajele. Am promovat dosare foarte inteligente până acum, am ridicat probleme complexe în dezbaterile europene, însă sunt sute de dezbateri zilnic la Bruxelles în care vocea românească lipseşte.

Suntem subreprezentaţi în structurile federaţiilor industriale, ne lipeşte expertiza, şi specialiştii la nivel naţional, la nivelul fiecărui minister. Producem specialişti în instituţiile de învăţământ superior, pe care trebuie să îi şlefuim în mediul practic, pentru ca să avem o “armată puternică” la Bruxelles.

Apropo de absorbţia fondurilor europene, spuneam ca Spania a reuşit în 10 ani de la aderarea din anii ’80 să atingă un procent de absorbţie a fondurilor europene de 104%, deci se poate, însă au avut un guvern de aceeaşi culoare şi acelaşi ministru timp de 14 ani, care a gândit rotul strategic, au avut continuitate.

Managementul afacerilor europene nu se învaţă într-o după-masă, e vorba de un domeniu foarte complex. E necesară însă o responsabilizare a omului de Stat, care să vorbească şi să înţeleagă engleza, să aibă o viziune globală asupra politicilor europene, să aibă capacitatea să stabilească o strategie pe termen lung.

Sugeram şi posibilitatea stabilirii unor “programe sectoriale” pentru atragerea fondurilor europene, pe teme mărunte, însă de importanţă majoră pentru viaţa cetăţenilor – siguranta lifturilor, prevenirea inundaţiilor, etc.

Concluzia, trebuie să avem senzori la Bruxelles, prin intermediul cărora să reuşim analiza, să anticipăm anumite dosare, pentru că nu mai poţi să salvezi o pădure fără să ştii cum funcţionează legislaţia nu doar la nivel naţional, ci şi european şi chiar internaţional.

Spre finalul discuţiei am abordat şi subiectul de actualitate al alegerilor europarlamentare şi importante europarlamentarilor care reprezintă interesele româneşti în Europa.

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

 

 

 

Niciun comentariu: