luni, 23 septembrie 2013

Dan LUCA – video-interviu pentru Jurnal de Dâmboviţa – “Trebuie să pregătim România pentru o normalitate europeană”


În incursiunea pe care am realizat-o în ultimele zile prin ţară, am avut bucuria de a mă opri pentru scurt timp şi la Târgoviște, unde am răspuns unui interviu pe teme europene prietenilor d ela Jurnal de Dâmboviţa. Redau în continuare textul materialului realizat :

............

„Perioada 2014-2020 este foarte importantă pentru că în 2019 România va deţine preşedinţia Uniunii Europene. Trebuie să arătăm că ştim să activăm în clubul european în care am fost primiţi”. „Prin înfiinţarea PSD Bruxelles am deschis un nou canal de comunicare politică între românii din diaspora şi cei din capitala europeană”. „Vă spun, în premieră, că avem un consilier român, Gabriela Mara, în administraţia publică din Bruxelles”. „Oana Antonescu (n.red.: europarlamentar PDL) este mai puţin prezentă, nu am urmărit-o foarte mult şi nu aş putea să-i dau un calificativ. Probabil este un lup tânăr”.

Rep.: Ce a stat la baza înfiinţării filialei PSD Bruxelles, ce reprezintă ea şi cum ajută activitatea acesteia la conectarea României la capitala europeană?

- În 2008, discutând foarte mult cu prieteni şi colegi din Bruxelles, am înţeles dimensiunea partidelor politice în afara teritoriului naţional. Aşa că am vorbit cu laburiştii britanici, cu partidul socialist din Franţa, cu SPD-ul german, cu PSOE-ul din Spania şi am înţeles că există filiale ale acestor partide la Bruxelles, în capitala Europei. Având o deschidere foarte bună din partea liderilor PSD din acea perioadă, dl Zgonea era secretar general, iar dl Titus Corlăţean era eurodeputat, am reuşit să impunem, şi credeţi-mă, nu a fost uşor, să deschidem filiale ale PSD în afara teritoriului României şi, bineînţeles, o filială foarte puternică la Bruxelles. Ce face o filială? Se organizează precum un partid politic şi vreau să vă spun, în premieră, că avem un consilier român, Gabriela Mara, în administraţia publică din Bruxelles, candidând pe listele partidului socialist belgian, cu care lucrăm foarte bine. Practic am deschis un nou canal de comunicare politică între românii din diaspora şi cei din capitala europeană, un oraş atipic. Din afara României am încercat să găsim beneficiile şi valoarea adăugată ale acestui proiect. Lucrăm foarte bine cu PSD România, cu liderii de la Bucureşti, dar şi cu membrii din teritoriu, aţi fi surprinşi să aflaţi cu câte filiale ale partidului colaborăm. Lucrăm foarte bine cu partidele socialiste din Belgia şi cu filialele din Bruxelles ale altor partide. Acest triunghi de coordonare ne dă posibilitatea să intrăm în foarte multe jocuri politice şi să creăm foarte multe contacte pe toate cele trei paliere.
 

„În 2019 România va deține președinția Uniunii Europene, este extraordinar”

Rep.: Cum colaboraţi cu europarlamentarii români PSD şi ce anume v-a mulţumit din activitatea lor? Ce aţi avea să le reproşaţi şi cum şi-ar putea îmbunătăţi activitatea?

- Lucrăm foarte bine cu europarlamentarii români ai PSD, organizăm împreună 3-4 evenimente pe an, majoritatea derulându-se în Parlamentul European. Invităm eurodeputaţi şi nu doar de la PSD, ci şi de la PNL şi PDL. Acolo ei sunt o familie mare care apără interesele şi drepturile României. Nu aş vrea să intru pe anumite evaluări nominale, deoarece cred că sunt relative, ci aş vrea să vorbesc mai mult despre rolul eurodeputatului. Acesta este mai mare decât al unui ales local, regional sau naţional. Eurodeputatul este un diplomat al României. Pe lângă activitatea tehnică pe care o desfăşoară în comisiile de specialitate sau în comisii bilaterale, eurodeputatul participă în delegaţii internaţionale şi interacţionează cu sectoare industriale din diferite ţări. El este ca un misionar, care trebuie să europenizeze România. Sunt unii care au avut o activitate remarcabilă, notorie, din punctul meu de vedere, alţii care au fost mai discreţi, iar alţii au avut şi unele probleme de justiţie, din câte am observat. Partidele politice trebuie să se gândească la o evaluare a lor, foarte pragmatic, dar mai ales la potenţialul candidaţilor. Perioada 2014-2020 este foarte importantă pentru că în 2019 România va deţine preşedinţia Uniunii Europene. Este extraordinar ce ni se va întâmpla. Putem vedea ce preşedinţie bună au avut polonezii, cehii, chiar şi slovenii. Haideţi să pregătim această ţară pentru a intra într-o normalitate europeană. Trebuie să arătăm că ştim să activăm în clubul european în care am fost primiţi.
 

 „La Bruxelles nu este atât de articulată dorința de coabitare”

Rep.: Funcţionează şi la Bruxelles conceptul de coabitare din România? Cum colaboraţi cu eurodeputaţii PDL de Dâmboviţa, Theodor Stolojan şi Oana Antonescu?

- La nivelul Bruxelles-ului nu este atât de articulată această dorinţă politică de coabitare. Însă europarlamentarii interacţionează între ei, discută, călătoresc uneori în aceleaşi avioane, nu în scandal. De multe ori, observaţi că la nivel naţional şi local sunt promovate unele dispute personale, iar apoi îi găsim pe respectivii eurodeputaţi împreună la aceeaşi masă şi nu ne mai surprinde. În legătură cu cei doi europarlamentari, personal îl cunosc pe domnul Theodor Stolojan, care încă se bucură de notorietatea din ţară ca prim-ministru, având şi o pregătire tehnică în domeniul finanţelor şi este o voce respectată când participă în comisiile de specialitate.

Rep.: Iar Oana Antonescu este fiica fostului vicepreşedinte PDL al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Marin Antonescu, foarte bun prieten cu domnul Traian Băsescu, a cărui fiică este la rândul ei în Parlamentul European.

- Nu am văzut-o în vreun scandal până acum şi consider că asta este bine. Colega respectivă, Oana Antonescu, este mai puţin prezentă, nu am urmărit-o foarte mult şi nu aş putea să-i dau un calificativ. Probabil este un lup tânăr, să-i zic aşa.

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

Niciun comentariu: