joi, 12 septembrie 2013

Berlin – cine şi cum câştigă alegerile?


A fost foarte util să fiu din nou în Berlin pentru câteva zile, acum la doar 10 zile de alegerile federale din Germania.

Majoritatea discuţiilor pe care le-am avut cu corporaţii nemţeşti, federaţii naţionale sau jurnalişti au subliniat legătura dintre alegerile de pe 22 septembrie şi cele europene care se vor derula în luna mai a anului viitor.

Tot mai multe federaţii naţionale din Germania îşi deschid birou de reprezentare la Bruxelles, chiar dacă fac parte din federaţia europeană cu birou stabil la Bruxelles. De exemplu industria chimică din Germania este grupată în VCI (Verband der Chemischen Industrie), şi dispune de un secretariat de 9 persoane în Berlin, dar şi 5 experţi plasaţi în capitala Europei.

În premieră, la Berlin, am făcut parte din comisia de evaluare a Masterelor de la Berlin School of Economics and Law. Foarte bună interacţia cu studenţii pe care i-am pregătit în ultima perioadă. O adevărată plăcere discuţia despre guvernanţa macroeconomică europeană, din perspectiva germană.

Totuşi, cine câştigă alegerile din Germania? Nu cred că vor exista surprize, iar cancelarul actual va avea cel mai bun scor. Cu siguranţă creştin-democraţii germani vor avea nevoie de un partener de guvernare, fie cum e acum cu liberalii sau cu social-democraţii. Având în vedere că actuala cotă a liberalilor nu aduce suficiete procente, cea mai plauzibilă concluzie este o mare coaliţie între CDU şi SPD. Astfel se va rezolva şi problema nominalizării lui Martin Schulz ca şi comisar european din partea Germaniei, cu şanse de a câştiga apoi preşedenţia Comisiei Europene.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: