miercuri, 18 septembrie 2013

Dan LUCA – corespondenţă în ziarul Prahova – “Să păşim european spre 2019!”


În noua intervenţie în cotidianul Prahova atrăgeam atenţia asupra unui subiect extrem de important, prioritar pentru ţară, şi anume, preşedenţia rotativă a UE, care urmează să îi revină României în a doua jumătate a anului 2019.

Despre cum poate România să se remarce în plan european şi să asigure un mandat reuşit, puteţi citi în continuare:

……………

La Bruxelles totul se stabileşte pe termen cel puţin mediu, adică discuţii despre următorii 5-10 ani par la ordinea zilei. La Bucureşti se fac cu greu planuri pe un an, însă ţinta 2019- anul în care România urmează la Preşedinţia rotativă a UE - este mai aproape decât credem. Este vorba despre o sarcină foarte serioasă, cu ocazia căreia putem să dovedim nouă şi partenerilor noştri că ne merităm locul de a şaptea putere în Uniunea Europeană. Până acum am reuşit să ne promovăm anumite subiecte strategice - precum Marea Neagră şi Dunărea - pe agenda UE, am trecut de la un portofoliu comisarial mai puţin important (multilingvismul) la unul cheie (agricultura).

E bine să fim ambiţioşi, comparându-ne cu ţări intrate în 2004 în UE, precum Polonia, reuşind şi o preşedinţie UE de succes, însă copierea exemplelor “aşa da” nu este totul. Proiectul european înseamnă inovare. UE “aşteaptă” o cale personală a fiecăruia în club. Această cale vine din îmbinarea viziunii interne cu cea externă; paradoxal, internul are un procent mai mare, deşi de multe ori suntem obişnuiţi să ne gândim în termeni de "străinătate şi noi", căci politici precum cea comercială, energetică şi altele sunt deja – sau tind să devină - un joc "intern", Uniunea fiind văzută ca o singură entitate, iar ţările ca organele unui singur corp. Trebuie să ne analizăm foarte bine interesele, priorităţile, să ne fructificăm atuurile şi să dezvoltăm parteneriatele strategice, în interes naţional, dar să nu uităm că “Europa suntem noi”.

E important să ne continuăm drumul spre zona euro, respectând desigur paşii – şi ritmul – dictaţi de economia noastră. Totodată, e important să gândim geopolitic în termeni de partener ambiţios şi nu de periferie a Uniunii. De multe ori suntem tentaţi să ne punem cenuşă în cap, să spunem că tot ceea ce fac străinii e mai bine sau mai bun şi să ne minimizăm ambiţia de perfecţionare pentru că oricum “nu merită”. Trebuie să terminăm cu acest mit. Putem fi nu buni, ci foarte buni în UE, graniţa geografică nu trebuie să ne jeneze jocul în miezul proiectului european. Varujan Vosganian, ministrul Economiei, spunea recent că 2019 “este anul în care România din punct de vedere administrativ trebuie să-şi arate maturitatea, va trebui să arate că este parte a Uniunii Europene”.

Înşurubarea României la Bruxelles trebuie să fie calibrată perfect, căci avem nevoie de oameni care pot să vorbească şi româna şi "bruxelleza-eurocrată". Investiţia în resursa umană trebuie să se reflecte şi în politică, pentru realizarea obiectivului cheie pentru perioada următoare, până în preşedinţia noastră a UE.

Să începem, aşadar, pregătirea Preşedinţiei române a Uniunii!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: