marți, 24 septembrie 2013

Candidaturi comune pentru UE, în discursul lui Barroso


Ieşind cu o declaraţie acum câteva zile, Președintele Comisiei, José Manuel Barroso, spunea că el a venit cu ideea că partidele politice europene să îşi prezintă candidatul lor pentru posturile de top în cadrul instituţiilor europene, cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European din 2014, însă regretă că s-au făcut puține progrese în această direcție.

Barroso a declarat că există un risc ca această campanie să aibă loc fără o dezbatere publică clară între reprezentanți ai diferitelor forțe politice care concurează pentru funcţia de președinte al Comisiei. El a insistat pe rolul pe care l-a jucat în schimbarea sistemului. "Am fost cel care anul trecut a propus această idee în discursul Starea Uniunii, cred că este o contribuție la o anumită europenizare a alegerilor. Acest lucru ar permite partidelor politice europene, care sunt încă structuri în dezvoltare [ ... ] să îşi stabilizeze programele lor și să stabilească o platformă în jurul unor personalități", a actualul preşedinte al Comisiei.

Barroso mai zicea că deşi partidele politice trebuie să îşi desemneze candidatul pentru a oferi “feţe umane” alegătorilor, el nu a avut nici o iluzie că această schimbare ar fi suficientă pentru a transforma alegerile europene într-un "eveniment cu adevărat european", dar a adăugat că ar fi "un pas în direcția cea bună". Actualul președinte al Comisiei a subliniat dorința sa de a avea candidați comuni între țările UE, prevenind ca alegerile europene să nu devină din nou un amalgam de 28 de campanii naționale, așa cum s-a întâmplat la alegerile precedente. Candidații comuni ar da o “aromă” europeană exercițiului democratic.

Barroso a mai spus că ar fi "interesant", să existe dezbateri televizate, similare cu cele dinainte de alegerile naționale, în care candidaţii partidelor politice să îşi susţină candidaturile.

Alte mesaje publicate recent pe acelaşi subiect:






Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: