joi, 19 septembrie 2013

Mize pentru europarlamentare


“Alegerile europene din 2014 au o miză mai mare decât ne putem imagina la prima vedere”, scria recent Radu Magdin pentru Agerpres. În primul rând, pentru că într-adevăr contează "pe cine trimitem la Bruxelles", acolo se face peste 70% din legislaţia aplicabilă la Bucureşti. În al doilea rând, pentru că va conta mult cine trimite câţi eurodeputaţi: de asta va depinde cine va ajunge comisar european, dar şi alegerea preşedintelui Comisiei Europene. În al treilea rând, campania merită să aibă o minimă (dacă nu e posibilă mai multă) dezbatere pe teme europene şi nu să fie lăsată doar la discreţia dezbaterii pe teme pur naţionale.

Legislaţia europeană “iese mai nuanţată într-un sens sau altul, în funcţie de majoritatea care se formează în Parlamentul European. De multe ori Partidul Popularilor Europeni (în care sunt PDL şi UDMR) face echipă cu Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (în care e PNL) în dosare economice, în timp ce ALDE votează cu Socialiştii şi Democraţii europeni (în care e PSD) în dosare progresiste (drepturi şi libertăţi)”.

Dacă ne orientăm spre “stânga”, Martin Schulz este nominalizat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, însă contează şi susţinea germană de după alegerile programate pe 22 septembrie. În România, recenta dispută între liderii USL, lansează o nouă dezbatere – chiar dacă USL ar rămâne la Putere, în funcţie de rezultatul alegerilor europene unul din partide va fi mai îndreptăţit decât celălalt să nominalizeze comisarul european din partea României. Şi aici, PSD are mari şanse la o mai bună poziţionare în alegerile din mai 2014.

În România se observă “un flux dinspre Parlamentul European spre politica internă mai degrabă decât invers (mai mulţi eurodeputaţi PSD, PDL, PNL, care în 2008-2013 au revenit "acasă" ca miniştri, decât miniştri care s-au grăbit să ajungă eurodeputaţi); în 2014 lucrurile s-ar putea schimba căci politica internă devine din ce în ce mai complicată, iar mandatul la PE oferă o stabilitate politică şi financiară pentru 5 ani”, cum foarte bine sublinia Radu.

Această eliberare de locuri în lista compusă în 2009, generează sau “blochează” şansele următorilor nominalizaţi?

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: