joi, 12 septembrie 2013

Franţa în pre-campanie


La sfârşitul lunii trecute, în jur de 5.000 de socialiști francezi s-au reunit într-o "tabără de vară", animând dezbateri legate de campaniile pentru alegerile de anul viitor, dar nu în ultimul rând, pentru elaborarea unei strategii împotriva candidaturilor de extremă-dreaptă.

Șomajul, creșterea economică și taxele au fost din nou punctele principale pe agenda partidul de guvernământ, care se pregătește deja pentru alegerile municipale și europene din martie și respectiv, mai 2014.

Prezentă la eveniment, Catherine Trautmann, liderul sociliştilor francezi din Parlamentul European a precizat că "socialismul european vrea să aibă o față drept candidat pentru funcţia de președinte al Comisiei pentru a o prezenta alegătorilor”. 

Europa nu satisface socialiștii francezi, iar unii au cerut mai multă transparență și deschidere democratică. Dar Stéphane Le Foll, ministrul agriculturii și fost membru al Parlamentului European, a declarat că schimbările constituționale aduse de Tratatul de la Lisabona ar face o altă Europă, în cele din urmă: "Acum vom avea un parlament adevărat, care va fi responsabil de interesele generale europene şi înaintea acestuia, Comisia şi Consiliul European vor reflecta suma intereselor naţionale”. 

Mediul și clima rămâne o problemă majoră şi pentru activiștii socialiști. Pe fondul introducerii recentei taxe pe emisiile de carbonau apărut multiple reacţii negative. "Momentul nu este bun pentru a vorbi despre taxe, dar tranziția ecologică a fost întotdeauna o parte din planul nostru", explica o sursă guvernamentală franceză.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: