marți, 17 septembrie 2013

Dan LUCA – articol în ziarul Argeşul – “Cetăţenii participă la proiectul european?”


În articolul pe care l-am pregătit săptămâna aceasta pentru ziarul Argeşul, lansam o întrebare, pe care cu siguranţă şi-au pus-o mulţi. Liderii europeni încearcă să recâştige încrederea cetăţenilor, prin consultare şi implicarea lor în luarea deciziilor.

Materialul integral în redau şi în continuare:

..............

Relaţia UE-cetăţeni pare a fi într-o stare de somnolenţă, animată din când în când de câte un referendum, nu de fiecare dată cu rezultate pozitive. Cetăţenii, la rândul lor, îşi amintesc de Uniune atunci când sunt nemulţumiţi.

De la înfiinţarea sa, Uniunea Europeană a reuşit cu siguranţă să-şi atragă adepţi şi să-i convingă de faptul că merită să investească timp şi energie pentru a înţelege complicatele mecanisme ce stau la baza funcţionării ei. UE are “fanii” săi. Dar cât de prezentă în conştiinţa oamenilor obişnuiţi este Uniunea dacă ne deplasăm în afara cartierului european? Cine mai este interesat de UE când avansăm pe străzile Bruxelles-ului şi dacă mergem de acolo mai departe în toate statele membre? Cine mai ştie ce structură au instituţiile europene şi cu ce se ocupă fiecare? Uniunea Europeană are acum 500 de milioane de locuitori, dintre care cei într-adevăr informaţi în legătură cu felul în care funcţionează sunt doar o picătură într-un ocean.

Interesantă abordarea propusă în 2011 de Valéry Giscard d’Estaing, Coordonatorul Convenţiei Europene (dacă îşi mai aminteşte cineva de aşa ceva) legată de organizarea unui “Congres al cetăţenilor” în care Parlamentul European şi cele naţionale să dezbată împreună provocările cu care se confruntă Uniunea. Congresul ar apropia mai mult cetăţenii de UE, o mare necesitate având în vedere lipsa de interes pe care aceştia o manifestă cu privire la problemele comunitare. Fostul preşedinte al Franţei preciza că actualii lideri europeni sunt mult prea focalizaţi pe măsurile cu rezultate pe termen scurt şi lasă la urmă orientările strategice, pe termen lung, care să contribuie la o reală conectare cu cetăţenii.

În următorii ani am putea asista la diferite schimbări pe tabla europeană, efect indirect al crizei economice prelungite, însă influenţate şi de atitudinea cetăţenilor faţă de proiectul european. Sondajele de opinie arată clar: suportul cetăţenilor europeni pentru UE este în scădere. Nuanţând, observăm că oamenii nu critică ideea de Uniune Europeană, însă nu sprijină sistemul european creat în ultimii ani. UE are o mare problemă cu “tăcerea” cetăţenilor săi şi asta se observă în special în preajma alegerilor pentru Parlamentul European.

Marea Britanie ameninţă cu părăsirea UE, dacă după negocieri poziţia sa în Uniune nu va fi cea aşteptată. Hotărârea va fi influenţată însă de rezultatele unui posibil referendum despre rămânerea Marii Britanii în UE. Tot în această parte a Europei s-ar putea să asistăm la alte modificări – Scoţia doreşte independenţă faţă de Marea Britanie. După declaraţia preşedintelui Comisiei Europene, Barroso, potrivit căruia orice stat nou format va trebui să-şi relanseze candidatura pentru a deveni membru UE, şi în contextul în care Scoţia vorbeşte de independenţa faţă de Marea Britanie, se iscă o nouă dezbatere. Astfel, chiar dacă britanicii vor hotărî ieşirea din Uniune, premierul scoţian Alex Salmond este de părere că ţara sa nu va fi pusă în aceeaşi situaţie, negocierile cu oficialii europeni fiind purtate înainte de transferul de suveranitate.

Alături de Scoţia, în regiunea spaniolă Catalonia se dezbate organizarea unui referendum anul viitor pentru obţinerea independenţei faţă de Spania. Islanda este una dintre cele cinci ţări candidate la aderare la UE şi, alături de Muntenegru şi Turcia, una dintre cele care au iniţiat deja negocierile de aderare, înaintându-şi cererea în 2009. Recent, noul premier al Islandei, Sigmundur David Gunnlaugsson, aflat într-o vizită la Bruxelles, a anunţat că decizia privind aderarea la UE se amână cel puţin până la toamnă şi va depinde de rezultatele referendumului islandez.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: