miercuri, 18 septembrie 2013

Dan LUCA – în direct la Digi 24 – discuţie despre Roşia Montană şi despre coaliţia USL


Azi am participat pentru prima datã în direct din platoul de la București la emisiunea “Imparţial” de la Digi 24 – Ii mulţumesc şi pe această cale lui Luca NICULESCU pentru invitaţie!

Continuând dezbaterea pe tema fierbinte Roşia Montană, subliniam că subiectul este o opotunitate care împinge societatea românească spre dialog. Dezbaterea “Roşia Montană” nu este nici simplă, nici unică, vor veni şi alte astfel de dosare, dar trebuie să învăţam să stabilim proceduri clare, să evidenţiem pionii principali în acest dialog. Nu este doar un dialog între partidele politice sau instituţii, este vorba despre un dialog social. La Bruxelles, dezbaterile pe propunerile legislative sunt animate de trei piloni – instituţii, industrie (dacă tot vorbim de reindustrializarea Europei), şi societatea civilă, “vocea străzii”. Predictibilitatea de ţară, care îi lipseşte României, nu se poate baza decât pe analize, diagnoze şi avize, tehnice, înainte de luarea unor decizii.

Vis-a-vis de Roşia Montană, apropo de poziţia Comisiei Europene, nu e nici un fel de problemă, nu există la Bruxelles o problemă în acest sens, pentru că dacă ar fi existat cu siguranţă era prezentantã din abundenta și în presa româneascã. Întrebat dacă imaginea României în Europa a fost afectată de disputele politice şi sociale pe proiectul Roşia Montană, spuneam că mă bucur că sunt proteste paşnice, care sper să nu se radicalizeze în proteste violente.

Roşia Montană este o matrice complexă, şi trebuie avut o viziune globală, analizând exact actorii implicaţi. Dacă decidem ceva, să avem reguli clare, transparente, să le comunicăm corect. Să ştie şi investitorii industriali străini pe ce insistă România – pe protecţia mediului, pe industrie, pe crearea de locuri de muncă, etc.

Acum, legat de situaţia USL-ului, consider că este necesară mai multă responsabilizare. La fel ca şi în orice căsnicie, există şi divergenţe, care sunt normale până la urmă. Totusi, electoratul românesc aşteaptă să se realizeze promisiunile, pentru că oricum pentru următoarele 12 luni e zăpăcit de atâtea alegeri şi referendumuri, încât nu mai ştie pentru ce trebuie să meargă la vot şi ce trebuie să voteze.

Apropo de europarlamentarele din mai 2014, problema instituţiilor europene este să “scoată cetătenii la vot”, dar nu văd din păcate o schimbare majoră faţa de 2009, chiar dacă marile grupări politice europene își desemneazã treptat acea “faţă umană care să le reprezinte”.

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: