vineri, 20 septembrie 2013

Dan LUCA – articol în ziarul Argeşul – “Energia pe Agenda Europeană”


Energia este un dosar extrem de important pe Agenda Europeană, sector în care România are un rol esenţial de jucat, ca actor puternic din punct de vedere a resurselor energetice de care dispune. Despre toate acestea detaliam într-un recent articol publicat de ziarul Argeşul, pe care îl puteţi citi integral în continuare:

………….

Politica energetică este una relativ nouă pentru Uniunea Europeană, însă nu întâmplător comisarul european de profil este un german.

O dată pe an, politicienii Europei şi oamenii de afaceri îşi dau întâlnire, formal, la European Business Summit de la Bruxelles. Anul acesta, la ediţia la care am participat cu mare interes, tema de bază a fost “Deblocarea oportunităţilor industriale”. Preşedintele Herman Van Rompuy – într-o alocuţiune demnă de “Starea Uniunii” – a prezentat legătura dintre creşterea competitivităţii la nivelul UE şi preţul energiei. “Energia este vitală pentru sectorul de afaceri. UE depinde prea mult de importul de energie, când alte continente devin, treptat, independente energetic. Trebuie să fim deschişi şi pragmatici, să implementăm ceea ce am decis referitor la piaţa comună de energie europeană, să investim masiv în infrastructură, dar şi să reuşim cu adevărat diversificarea surselor energetice”, preciza liderul european în deschiderea summitului. Preşedintele Patronatului European (BusinessEurope), Jűrgen Thumann, tot un german, accentua: “Dacă vrem să ne revenim în UE, trebuie să reindustrializăm Uniunea. Industria este inima economiei”. Thumann sublinia, de asemenea, că în domenii strategice – precum energie sau mediu – competitivitatea companiilor europene este îngreunată de instrumente legislative excesive şi inutile.

Conform indicatorilor publicaţi recent de către Comisia Europeană, România se situează pe locul 3 privind gradul de independenţă energetică în rândul statelor UE, după Danemarca şi Estonia. Această performanţă a fost realizată în condiţiile în care ţara noastră are nevoie de doar 21% de importuri de energie, pe când media europeană ajunge undeva pe la 53%. În acest context, România joacă şi ar trebui să joace, în continuare, foarte puternic la nivelul politicii energetice europene.

În ceea ce priveşte producţia de energie eoliană, după recente analize, România deţine o poziţie fruntaşă în rândul statelor membre din zona centrală şi est-europeană. Partea sud-vestică a ţării este cea mai productivă în acest domeniu, având în vedere condiţiile meteorologice şi geografice, în total, pe teritoriul României aflându-se o treime din unităţile eoliene din noile state membre UE. Industria eoliană înregistrează în prezent un “boom” al investiţiilor, iar conform condiţiilor din aceeaşi parte a ţării, specialiştii afirmă posibilităţi excelente de valorificare pentru obţinerea de energie solară.

Suntem foarte bine plasaţi geografic pe rutele de transport de energie, deci şi aici vom putem un rol important de jucat. În primăvara acestui an, a fost Ziua Energiei Româneşti la Bruxelles, ocazie cu care Centrul Român al Energiei, în cooperare cu Reprezentanţa Permanentă a României, a organizat un eveniment de amploare în capitala europeană, sub numele “România, un Pol Energetic în Europa”. Cu ocazia acestei întâlniri, mesajul transmis de Comisarului European pentru Energie, Günther Oettinger, a fost: “România are un rol important în regiune. Odată cu extinderea noului proiect energetic comunitar către Europa de Est şi Balcani, se deschid noi oportunităţi pentru România. Însă, pentru a atinge acest obiectiv, avem nevoie de o bună funcţionare a pieţei, de respectarea tuturor regulilor, de crearea unui cadru potrivit pentru investiţii. Avem multe să vă oferim. La fel, aveţi multe să ne oferiţi. Împreună, ca o echipă europeană, putem pune România pe harta energetică şi putem consolida pieţe de energie europeană şi securitatea energetică în acelaşi timp”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: