joi, 12 septembrie 2013

Dan LUCA – articol în EurActiv – "Regionalizarea e un proces necesar într-o ţară care a avut mult prea mult timp mania centralizării"


EurActiv lansa recent secţiunea “Alegeri europarlamentare 2014”, care va găzdui opinii ale liderilor politici, a reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale, analişti, dar şi tineri cu diferite specializări, cu privire la teme majore naţionale şi europene.

Redau în continuare comentariul pe care îl propuneam în acest context, pe tema regionalizării României:

............

In sectiunea Alegeri europarlamentare 2014 vom gazdui opinii exprimate de lideri politici, reprezentanti ONG, analisti, tineri cu privire la teme majore nationale si/sau europene. In comentariul pe care il propune Dan Luca, PSD Bruxelles, acesta sublinieaza tendinta de federalizare, pe model german, care "merge mana in mana cu regionalizarea".

E in acelasi timp un proces care se aliniaza cu actualele tendintele europene, si, desi nu ar trebui sa asteptam miracole cu privire la absorbtia fondurilor europene, o regionalizare cu o buna implementare va ajuta si la acest capitol.

In primul rand, nu trebuie sa uitam care sunt tendintele europene si globale. In Uniunea Europeana, tendinta este spre accentuarea principiului subsidiaritatii si spre federalizare, pe model german; asadar tendinte care merg mana in mana cu ideea de regionalizare. O regionalizare de succes va imbunatati implicit relatia noastra cu polul puterii europene - Bruxelles.

In al doilea rand, regionalizarea ar fi o mana cereasca pentru o serie de autoritati locale, mai mult sau mai putin vocale, care si-au dorit, indiferent de regiunea istorica in care s-au aflat, mai multa autonomie de actiune. Regionalizarea va insemna pentru autoritatile locale o oportunitate de a arata ca "se poate", ca isi pot gospodari bine localitatile, dar si o mare responsabilitate: succesul regionalizarii depinde de cat de serios isi iau autoritatile locale rolul in serios.

In al treilea rand, paradoxal, regionalizarea este o oportunitate pentru planul central, de multe ori "statul, guvernul, Bucurestiul" fiind de vina pentru orice lucru care nu se face sau care se intampla gresit. Or executivul, administratia centrala, pot spune bine merci: "ne pare rau, doamnelor si domnilor, dar acest lucru nu este de competenta noastra, felicitari, aveti atributii". Competentele vor insemna mai mult ca oricand responsabilitate. De aceea, e important ca regionalizarea sa fie cat mai clara ca mecanism de functionare si atributii la diferite nivele.

Nu in ultimul rand sunt principiile care trebuie respectate. Daca vrem o regionalizare de succes conteaza mai putin daca avem ca numar de regiuni 8 (cifra de la care s-a pornit), 10 (ultima varianta PSD) sau alt numar, cat faptul ca trebuie sa respectam o serie de principii precum: subsidiaritatea, asigurarea resurselor integrale exercitarii competentelor transferate (degeaba ai competenta daca nu ai bugetul pe baza caruia sa o exerciti), responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale si regionale (caci vom avea si un rand "regional" de autoritate), asigurarea unui proces de descentralizare stabil gradual, predictibil, transparent, bazat pe criterii si reguli obiective si cheltuirea eficienta a resurselor financiare. 

Un plan foarte bine pus la punct, bunavointa, bunacredinta si simtul gospodarii centrale si locale, si regionalizarea va decola cu bine!

Dan Luca / Bruxelles

Niciun comentariu: