duminică, 8 septembrie 2013

Duel (...sau duet) în stil german


Acum câteva zile, contracandidaţii germani la funcţia de cancelar, şi-au susţinut candidaturile în cadrul unei confruntări televizate. Evident, dezbaterea a decurs conform specificului german, fără întreruperi, ba mai mult, cei doi au ajuns şi la acorduri în anumite situaţii în care ambii sunt de aceeaşi părere.

Punctele economice cheie în care viziunea candidaţilor difera sunt sistemul de salarizare, taxele și impozitele și ocuparea forței de munca. Conform articolului HotNews, Peer Steinbrück îşi motivează candidatura pe baza unui program electoral menit să schimbe țara, cu un accent puternic pe justiție, având motto-ul: „Noi avem puterea și ideile pentru a schimba țara“, în timp ce Angela Merkel merge pe ideea unui program stabilit, care a dus de ani de zile la o continuitate în creșterea economică. Mesajul acesteia este concret: „Țara merge bine! Cu mine la putere, nu se va schimba nimic!“.

Merkel, a prezentat situația Germaniei: „ne aflăm într-o continuă creștere, țara nu are mulți șomeri, am invins criza financiară mult mai bine decât ne-am așteptat. Tot ce am arătat până acum ne întărește!“. Cancelarul este de părere că o creștere a taxelor ar duce la îngreunarea sarcinilor poporului, iar de corupție se va ocupa în următorul mandat.

Merită menţionat şi faptul că, în domeniul strategic al energiei, dezvoltarea pe plan tehnologic, competitivitatea și accesul consumatorilor la sursele de energie la preţuri accesibile şi stabile constituie poziţia cancelarului Merkel. Contracandidatul Steinbrück propune pe lângă înființarea unui minister al energiei, care ar avea ca țintă eficiența și reducerea consumului de energie, și un sistem de promovare al sectorului regenerabil.

Pe plan social, Angela Merkel refuză stabilirea unui salariu minim pe oră, în timp ce, social-democrații vor să adopte o strategie radicală privind ocuparea forței de muncă, implicit un salar minim pe oră, ce ar urma să fie stabilit la 8,5 euro. Angajații temporari vor avea, potrivit lui Steinbrück, aceleași privilegii salariale cu cei permanenți. Sistemul mini-job-urilor ar fi schimbat în bine, iar termenul ar putea prinde o conotație mult mai pozitivă pe piața muncii”.

Marţi, 10 septembrie, merg deja la Berlin pentru a analiza de la faţa locului actuala situaţie pe axul Berlin – Bruxelles.


Dan LUCA / Bruxelles

 

 

 

Niciun comentariu: