sâmbătă, 7 septembrie 2013

Opoziţia daneză contra două “opt-out”-uri europene


Legislația Uniunii Europene este valabilă în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, sunt cazuri în care state membre pot să negocieze anumite “opt-out”-uri de la legislaţia sau tratatele Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că nu trebuie să participe la anumite politici europene. Astfel, în present, Danemarca are 4 asemenea opt-outs (securitate și apărare; cetățenie, libertate, securitate și justiție, uniune economică și monetară), Irlanda 2, Polonia 1, Suedia 1 și Regatul Unit 4.

Danezul Lars Løkke Rasmussen, liderul opoziției, a declanşat recent presiunea asupra premierul Helle Thorning-Schmidt de a lansa un referendum în privinţa a două dintre opt-out Danemarcei.

Rasmussen, fost prim-ministru și lider al liberalilor, vrea Danemarca să scape de opt-out-ul de pe Apărare și Justiție printr-un referendum "rapid", eventual în luna mai a anului viitor, pentru a coincide cu alegerile europene. Rasmussen a prezentat cererea sa: “A venit timpul, trebuie să ne confruntăm cu aceste opt-out. Efectele negative mai ales ale justiției sunt de o asemenea urgenţă încât ar fi iresponsabil să se păstreze”.

Danemarca ar putea risca să fie marginalizată și decisiv slăbită în lupta împotriva criminalității transfrontaliere, după cum susține şi Ministrul danez al Justiţiei, Morten Bødskov. Dar euroscepticismul răspândit pe scară largă în rândul publicului danez face dificilă pentru guvern ambiția sa de a se apropia de UE.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: