miercuri, 11 septembrie 2013

Dan LUCA – articol în ziarul Prahova – “Cancelarul german si sentimentul „UE”


Sunt deja în Germania, şi simt la cald, tensiunea dinaintea alegerile parlamentare. Am pregătit recent un nou articol pentru ziarul Prahova în care am sistetizat poziţiile celor doi candidaţi.

În continuare puteţi citi materialul integral:

.................

Germania e mare. E mare putere economică şi politică. Iar dacă mai avea îndoieli cineva până acum câţiva ani, criza economică a ultimilor ani nu mai lasă loc interpretărilor. Nu întâmplător vizitele preşedinţilor americani au ca destinaţie Berlin, şi nu Bruxelles, în a discuta despre relaţiile transatlantice şi nu numai.

Pe 22 septembrie 2013, Germania are programate alegeri legislative. În Germania, cancelarul este ales cu majoritate absolută de către parlament pentru un mandat de 4 ani. Oamenii de afaceri din marile companii la nivel mondial speră ca Angela Merkel să reuşească să îşi menţină funcţia pe care o deţine în prezent, şi în urma alegerilor. Rezultatul sondajelor realizate în ultima lună pe acest sector de public relevă faptul că realegerea Angelei Merkel va consolida perspectivele economice din zona euro, scria, recent, ziarul Financial Times.

Cancelarul german a avut o voce puternică în dezbaterile privind prevenirea destrămării zonei euro. În ciuda reticenţelor pe care le-a creat în rândul cetăţenilor ţării sale, Merkel a susţinut în mod repetat că măsurile de asistenţă financiară vor fi disponibile ţărilor cu probleme.

La o întâlnire cu jurnaliştii europeni de anul trecut, cancelarul german a vorbit despre implicarea emoţională fără de care nu şi-ar putea desfăşura activitatea politică. Cu aceeaşi ocazie a precizat că “supravegherea bancară, la care se adaugă accesul direct al băncilor la fondurile de ajutor acordate statelor din zona euro, va fi pe deplin funcţională până în martie 2014”. Angela Merkel consideră că Europa este pe drumul cel bun, dar este nevoie de foarte multă muncă şi răbdare pentru depăşirea crizei, încurajând guvernele naţionale să continue măsurile de austeritate. Cancelarul german susţine că nu îşi doreşte ca Uniunea Europeană “să ajungă dependentă de alte părţi ale lumii“.

Angela Merkel şi contracandidatul ei social-democrat pentru postul de cancelar, Peer Steinbruck, au însă strategii relativ diferite pentru depăşirea crizei. Alegerile sunt importante şi pentru europeni, în contextul în care Germania este principalul contribuabil la bugetul UE.

Un nou partid recent apărut în Germania se declară împotriva UE, susţinând următoarea declaraţie: „Considerăm că Angela Merkel greşeşte când spune că nu există alternativă“. Pe fondul nemulţumirilor manifestate de cetăţeni vizavi de măsurile pentru redresarea euro, această grupare politică eurosceptică îşi lansa ideologia, cu doar şase luni înainte de alegerile din Germania. Konrad Adam, fost ziarist susţinător al conservatorilor, prezent la întâlnirea partidului „Alternativă pentru Germania“, spunea că se doreşte “ca orice ţară care nu mai vrea sau nu mai poate rămâne în zona euro să aibă posibilitatea să o părăsească“.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: