luni, 23 septembrie 2013

Dan LUCA – la România TV pe tema alegerilor din Germania


Duminică, 22 septembrie au avut loc alegeri în Germania pentru desemnarea viitorului cancelar. Cu această ocazie am avut plăcerea să comentez evenimentul printr-o intervenţie telefonică în grupajul de ştiri al România TV, de la ora 14:00.

Explicam că rezultatul este relevant pentru toate statele membre, inclusiv pentru România. În ultima perioadă deciziile europene sunt rezultatul unor “predecizii” luate în Cancelaria Germaniei.

Legat de cine va obţine victoria în urma acestui scrutin, mi-am permis să parafrazez un film românesc – “Angela merge mai departe”. Cu un procent de 40%, preconizez că Merkel va opta pentru o coaliţie mare, iar în acest caz, cu social-democraţii, se vor schimba anumite nuanţări în abordarea Germaniei. Să nu uităm nici faptul că în campania pentru cel de-al treilea mandat, Angela Merkel a insistat pe teme germane, iar după cum declara, abia după alegeri, “vom merge pe teme europene”.

Ca şi concluzie, nu cred că sunt analişti şi specialişti care să mai conteste succesul Angelei Merkel în urma alegerilor.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: