joi, 26 septembrie 2013

Rezultatul alegerilor din Germania - avânt pentru Schulz

Alegerile germane l-au propulsat pe social-democratul Martin Schulz spre primele poziţii pe lista partidului, cu mari şanse de a deveni preşedintele Comisiei Europene, după alegerile din 2014.

Încă de la primele rezultate parţiale apărute, se vorbea deja de un acord, cel mai posibil pentru o coaliție “mare” între social-democrați și centru–dreapta, ce ar genera includerea lui Schulz între nominalizările germane pentru funcţia de comisar european.

Aşa cum sublinia un recent material EurActiv, Partidul Socialiștilor Europeni (PES) a promovat ideea că familiile politice europene să îşi selecteze candidații pentru funcţia de președinte al Comisiei Europene pentru a "da o faţă umană" alegerilor europene din mai 2014. Deşi în mai 2014 vom asista la primele alegeri organizate în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, nu este vorba despre alegerea directă a președintelui Comisiei Europene. Posibila numire a lui Martin Schulz, în calitate de comisar german într-un acord de coaliție eventual ar putea rezolva unele probleme, dar ar putea crea altele.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: