sâmbătă, 19 octombrie 2013

Amendamente pentru un eventual nou Tratat european


O comisie parlamentară a adoptat un raport care cere statelor membre să elimine naveta lunară a deputaților europeni de la Bruxelles la Strasbourg. Cea mai recentă încercare de a reduce numărul de sedii parlamentare ar putea determina Consiliul la a discuta despre o modificare a tratatului. Comitetul de Afaceri Constituționale a adoptat acum câteva zile un raport prin care solicită Parlamentului să facă presiuni pentru o revizuire a tratatelor UE, cu scopul de desfiinţare a şedinţelor de la Strasbourg.

Aceasta este o problemă intens dezbătută, de lungă durată, pentru a reduce costurile. Fiind o chestiune de amplasare în privinţa Uniunii, a fost în dezbaterea europarlamentarilor pentru mulți ani, dar în cazul în care Parlamentul adoptă moțiunea, acesta va fi un prim pas pentru a începe un dialog între Parlament, Consiliu și Comisie.

Deplasările între Bruxelles și Strasbourg costa contribuabilii europeni aproximativ 102 milioane euro pe an, după cum declara secretarul general al Parlamentului European, Klaus Welle.

De ce implică aceste discuţii şi modificarea Tratatelor? Pentru că locul de amplasare a sediilor Parlamentului European este definit în tratatele UE (Protocolul 6, Tratatul de la Lisabona), și poate fi modificat numai dacă statele membre sunt de acord cu o schimbare de tratat, în cadrul unui summit european.

Este extrem de puțin probabil ca Franţa să renunte uşor la sediul Parlamentului de la Strasbourg. Acesta a fost susținută de către alte state membre, inclusiv Belgia și Luxemburg. Deputații francezi au votat, de asemenea, în mod constant pentru a menține problema pe ordinea de zi. Sediul parlamentar ofera o mulţime de avantaje în Franța și este un simbol important al poziției Franței în UE. În martie 2011, deputații europeni au votat în favoarea reducerii sesiunilor de la Strasbourg în timp. Decizia a fost anulată după ce Franța a dus problema Parlamentului European la Curtea Europeană de Justiție, care în decembrie 2012 a decis că este neconstituțională.

Ca şi istoric, în 2006, o campania pe acest subiect, condusă de un grup de parlamentari, inclusiv Comisarul Cecilia Malmström, s-au adunat un milion de semnături într-o petiție pe o perioadă de mai puțin de cinci luni. Petiția nu a avut finalitate, pentru că nu a primit niciun fel de susţinere de la statele membre.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: